Vlada usvojila reblans budžeta za 2010.

Vesti

Deficit 120 milijardi dinara

Vlada Srbije usvojila je danas rebalans budžeta za 2010. godinu kojim su predviđeni prihodi od 660 milijardi i rashodi od 780 milijardi dinara, tako da će budžetski deficit iznositi 120 milijardi dinara.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kazala je na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade da su u odnosu na prvobitni budžet prihodi veći za 3,5 milijardi, rashodi su povećani za 16,5 milijardi, pa je deficit veći za 13 milijardi dinara.

– Ovo je šesti budžet Srbije za 28 meseci rada aktuelne vlade, što žnaci da je budžet usvajan svaka četiri meseca – naglasila je Dragutinovićeva i dodala da je rebalans bužeta za 2010. pravljen po principu „štedimo koliko možemo, a trošimo koliko moramo“.

Najveći deo uvećanih izdataka budžeta, prema njenim rečima, namenjen je najugroženijim građanima, zatim najsiromašnijim opštinama, a deo će biti isplaćen za subvencije privredi.

Ministarka finansija je navela da je za obrazovanje rebalansom dodatno obezbeđeno 892 miliona dinara, dok su za subvencije kreditiranja privrede izdaci povećani za 2,1 milijardu, a za uvećanje premija za mleko dodatno je obezbeđeno 650 miliona dinara.

Regulisanjem starog duga, kako je kazala, obezbeđeno je redovno grejanje u gradovima i opštinama, odnosno nabavka mazuta i gasa za toplane.

Prema njenim rečima, rebalansom budžeta dodatno je za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obezbeđena 1 milijarda dinara, kako bi se isplatili bonusi policajcima.

Dragutinovićeva je istakla da su uvećani rashodi budžeta usaglašeni sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da očekuje da će u narednih nekoliko dana sa tom finansijskom institucijom biti usaglašen i predlog budžeta za iduću godinu.

Najveće uštede iz kojih su obezbeđeni dodatni rashodi budžeta postignute su u Ministarstvu finansija, uglavnom na ime neisplaćenih troškova za eksproprijaciju zemljišta, dok su u Ministarstvu za NIP rashodi bili 1,2 milijadre dinara manji nego što je prvobitno bilo predviđeno.

Iz budžeta Srbije će za saniranje posledica zemljotresa u Kraljevu, kako je kazala prema trenutnim procenama, biti potrebno izdvojiti oko milijarda dinara.

Ministarka finansija je istakla da su ukupni godišnji troškovi Vlade Srbije 150 miliona dinara, dok su dugovi budžetskih korisnika po osnovu raznih komunalnih obaveza 3,1 milijardu dinara i da je rebalansom predviđena njihova isplata.