Na konkursu za sredstva iz NIP-a najviše projekata za putnu infrastrukturu

Vesti

Ministar za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović saopštila je juče da je na konkurs tog ministarstva za finansiranje projekata u 2011. godini prijavljeno 1.446 projekata, čija je ukupna vrednost 115 milijardi dinara.

Kalanović je na konferenciji za novinare, održanoj povodom završetka tog konkursa, navela da će budžet od 30 milijardi dinara koji je resorno ministarstvo zatražilo za narednu godinu biti dovoljan za finansiranje tek trećine prijavljenih projekata.

Ona je istakla da su 20% ukupne sume za realizaciju predloženih projekata za 2011. godinu obezbedile opštine, dok bi 92 milijarde dinara trebalo da opredeli država.

– Najviše zahteva pristiglih na konkurs odnosi se na izgradnju puteva, što potvrđuje da je saobraćajna infrastruktura i dalje slaba tačka u našoj zemlji – ocenila je Kalanović i ponovila da je izgradnja autoputeva šansa za razvoj Srbije.

Takođe, ona je precizirala da je 12,3 milijarde dinara zatraženo za izgradnju vodovoda i kanalizacije i napomenula da su za sredstva iz NIP-a konkurisali i projekti izgradnje bolnica, škola, vrtića i institucija kulture.

Dvanaest opština u Srbiji nije predložilo projekte na ovom konkursu, rekla je Kalanović i dodala da su najviše novca zatražili veliki gradovi – Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Na ovogodišnji konkurs prijavljen je manji broj projekata nego prethodnih godina, ukazala je ona i ocenila da to pokazuje da su kandidovani samo najznačajniji projekti, čijom se realizacijom rešavaju suštinski problemi lokalnih zajednica.

– Najverovatnije početkom februara biće poznato koji će od predloženih projekata biti odabrani za finansiranje u narednoj godini – zaključila je Kalanović.