Vlada sprema rat cenama

Vesti

Šta će biti sa strujom, hranom, kreditima, porezom i akciznom robom?

Vlada Srbije neće odobriti poskupljenje električne energije i prirodnog gasa pre marta naredne godine – saznaju „Novosti“ u ovoj instituciji.

Razlog odlaganja ranijeg plana, koji je predviđao da do povećanja cena električne energije i prirodnog gasa dođe već u januaru 2011. godine, leži u činjenici da su inflatorni pritisci u poslednjem kvartalu ove godine snažniji od očekivanih, ali i procena da će se oni nastaviti i u prvim mesecima naredne godine.

– Velika je verovatnoća da će inflacija već ovog meseca biti iznad gornje granice projektovane za oktobar, odnosno iznad 8,3% – napominju u Vladi Srbije.

POD KONTROLOM

Zato će se, kako nezvanično kažu u Nemanjinoj 11, o povećanju svih cena koje su pod kontrolom države veoma restriktivno odlučivati i, u tom smislu, sigurno je da će poskupljenje struje i gasa, koje ponajviše utiče na rast ostalih cena, morati da bude odloženo bar za kraj prvog kvartala 2011. godine.

Vlada Srbije će i u narednoj godini sa Narodnom bankom Srbije imati sporazum, što je već postala praksa, kojim se obavezuje da će pažljivo kontrolisati sve cene koje su u njenoj nadležnosti. Da podsetimo, u pitanju je 13 grupa roba i usluga, među kojima su i „narodni“ hleb, ali i cena struje, grejanja, komunalnih usluga, školarine…

– U prošloj godini Vlada Srbije nije uspela da održi te cene u utvrđenim okvirima, ali će ove izvesno uspeti da realizuje dogovor koji predviđa da kontrolisane cene u ukupnoj inflaciji učestvuju sa 15 odsto – priznaju u Nemanjinoj 11. – Sledeće godine će održavanje učešća kontrolisanih cena sa sedam odsto u ukupno projektovanoj inflaciji biti pravi izazov.

Pored oštre kontrole kretanja cena koje svojim „potpisom“ overava Vlada, planira se, kako saznajemo, i donošenje više mera koje bi mogle da spreče nestabilnost snabdevanja tržišta strateški važnim proizvodima, što je bilo prisutno prethodnih meseci.

CENE HRANE

– O ovim merama će se intenzivno razgovarati u svim nadležnim ministarstvima, ali i sa Narodnom bankom Srbije, koja, ipak ima vrlo ograničene mogućnosti uticaja na njihov rast – navode u Vladi Srbije.

Kako saznajemo, razmišlja se o mogućnostima bržeg intervenisanja države na tržištu hrane, ali i o sistemskom rešavanju pitanja monopola, o čemu se sve više govori kada su u pitanju snabdevenost i cene osnovnih životnih namirnica na tržištu.
KREDITI

Neke probleme koje je država dugo stavljala pod „tepih“ teško će, međutim, biti moguće rešiti.

– Stočni fond je, u prethodnoj deceniji, bukvalno desetkovan. Zato bi u narednoj godini stanje na tržištu mesa moglo da bude problematično. Posebno ako se ima u vidu da je i onako smanjena isporuka mesa i mesnih prerađevina morala da bude prodavana po cenama značajno ispod realnih, jer zbog zamrznutih primanja ovu robu skoro da nije imao ko da kupi – priznaju u Vladi. – Naredne godine, s obzirom na odmrzavanje primanja za 1,6 milion penzionera i preko 600.000 zaposlenih u javnom sektoru, moramo da računamo da će se domaća tražnja za ovom robom oporaviti, a samim tim i da će cene biti bliže realnim.

Šta je to danas realno teško da je moguće odgovoriti, ali je činjenica da meso i prerađevine od mesa nisu značajnije menjale cenu u poslednje dve-tri godine. Ako se samo obračuna akumulirani rast cena u tom periodu dolazi se do mogućeg poskupljenja od 30 do 40 odsto.

Prema vestima iz sveta, u narednoj godini počeće da se dešava ono što su protivnici podizanja kredita i govorili. Posle više godina pada i stagnacije, evropska referentna stopa, odnosno kamatna stopa, počeće da raste.

– Ne očekujemo značajnije povećanje, ali će za jedan do 1,5 procenta porasti cena kredita u evrima – upozoravaju ekonomisti, i dodaju da bolje neće proći ni oni koji se zadužuju u dinarima, s obzirom da je i iz NBS najavljena restriktivna monetarna politika.
VEĆI POREZ

Mada će, kako je najavljeno, poreska reforma sačekati da prođu izbori 2012. godine, za narednu godinu se, kako saznajemo, sprema izmena postojećeg Zakona o imovini. Plan je da lokalne samouprave dobiju veće prihode, a posledica – novo značajno pražnjenje džepova građana.

Sam zakon biće, kako nam je rečeno, jednostavniji. Predviđena je jedinstvena stopa za firme i preduzetnike, kao i jedinstvena stopa za građane, pri čemu je, zbog ukidanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, moguće da stopa za firme bude i veća od one koju će plaćati vlasnici stanova i kuća.

Poreska osnovica će biti vrednost koja simulira tržišnu, ali će i dalje biti, kako navode u Vladi, „potcenjena“.

Najznačajnija promena odnosi se na utvrđivanje poreskih kredita. Aktuelni zakon propisuje poreske kredite koji su srazmerni vrednosti imovine, što je, kako veruju u Vladi, nepravično. Zato će se uvesti poreski kredit u apsolutnom iznosu od 10.000 dinara.

Nakon svih izmena, najveći deo građana će, obećavaju iz Vlade, plaćati porez na stanove i kuće kao do sada.
ZBOG USKLAĐIVANJA SA INFLACIJOM I ZNATNOG POVEĆANJA AKCIZE, OD NOVE GODINE:

POSKUPLJUJU CIGARETE, KAFA, BENZIN I ALKOHOL

Od Nove godine poskupeće cigarete, ali samo za visinu inflacije u prethodnoj godini. Povećanje akcize bi, verovatno, bilo i veće, jer je to naša obaveza u pripremi za članstvo u EU, ali državu u toj nameri sprečava postojeći zakon koji štiti investitore u duvanskoj industriji.

– Od Nove godine, a zatim i u julu, doći će do usklađivanja cena duvanskih proizvoda sa inflacijom. U narednim godinama pušače u Srbiji očekuju mnogo više cene duvanskih proizvoda, jer će akciza biti značajno povećana – napominju u Vladi.

Iz istih razloga, odnosno usklađivanja iznosa akcize na kafu, pivo, naftne derivate… za procenat ostvarene inflacije, poskupeće do deset odsto i ovi proizvodi.

Kako i RTS svoju pretplatu usklađuje sa inflacijom, od januara ćemo, uz neuvećan račun za struju, plaćati uvećanu TV pretplatu. Ljubitelje alkoholnih pića čekaće od Nove godine neprijatno iznenađenje. Vlada Srbije se, naime, priprema da Skupštini na usvajanje ponudi potpuno novi način obračuna akcize na alkoholna pića.

– Planiramo da uvažimo količinu alkohola, uključujući i etil-alkohol, u bazu za naplatu akcize, ali i da preispitamo visinu akcize na jaka alkoholna pića i likere – rečeno je „Novostima“ u Vladi Srbije.

Kada je visina akciza na gorivo u pitanju, u Vladi konstatuju da su one u skladu sa evropskim standarima i da ih ne treba menjati.

ODMRZAVANJE ZARADA

Procene su da će ugovoreno odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, koje će početi od 1. januara naredne godine, delimično „pogurati“ inflaciju.
– Ovo odmrzavanje značiće i za budžet nešto veće troškove od ranijih, s obzirom na to da se procenat povećanja primanja vezuje za period od poslednjih šest meseci ove godine, kada inflacija i probija projektovane vrednosti – kažu u Nemanjinoj 11.

– Taj trend bi se, zbog ugrađenog jednokratnog cenovnog šoka poljoprivrednih cena, mogao nastaviti do kraja ove, pa čak i u prvoj polovini naredne godine.

(Napomena: tekst je preuzet iz lista „Novosti“ od 24.10.2010.)