Vlada priprema formulu za obračun cene grejanja

Vesti

Poskupljenje izvesno, ali se ne zna kada

Grejanje u većini gradova je počelo, a do zvaničnog početka grejne sezone 15. oktobra radijatori bi trebalo da budu topli u svim gradovima. Vlada je odlučila da pomogne pozajmivši mazut iz robnih rezervi za 24 toplane, a među njima i za najugroženije – Majdanpek, Zaječar i Priboj. Ipak, poskupljenje grejanja je neminovno, a doprineće mu i nova formula za obračun cena koju bi Vlada uskoro trebalo da usvoji. Po toj formuli cena grejanja pratiće cene energenata.

Dejan Stojanović, direktor šabačke „Toplane“ i predsednik UO Udruženja toplana Srbije, kaže da je pre dva dana održan sastanak toplana, na kojem je dogovoreno da toplane podignu svoje cene do određene granice i usklade ih. U Srbiji je trenutno od toplane do toplane cena grejanja od 60 do 65 dinara po metru kvadratnom.

– To nije ekonomska cena. Da bi se pokrio samo trošak toplane, bez održavanja i bez poskupljenja energenata, cena grejanja bi trebalo da bude između 72 i 75 dinara. To sada nije moguće, tako da se pribeglo rešenju da se toplane makar približe toj potrebnoj ceni – kaže Stojanović.

Proteklih nedelja situacija sa nabavkom gasa i mazuta za narednu zimu bila je dramatična. Za mnoge toplane je zbog velikih dugova prema dobavljačima, početak sezone bio doveden u pitanje. I dok su iz „Srbijagasa“ poručili da neće praviti probleme oko isporuke, problem sa nabavkom mazuta od Naftne industrije Srbije mnogo više se zakomplikovao pa su mnoga od ovih preduzeća došla u situaciju da nekoliko dana pred sezonu nemaju ni kilogram mazuta. Tako im je Vlada umesto u jeku ili pred kraj sezone, kako se obično dešava, omogućila da ovaj energent pozajme već na startu pa bi grejanje do 15. oktobra trebalo da počne svuda.

Ipak, čini se da je dogovorom oko povlačenja mazuta iz robnih rezervi problem rešen delimično jer toplanama i dalje ostaje da pokušaju da se dogovore sa NIS-om. U iščekivanju da se to desi, one se i dalje vrte u začaranom krugu dugova prema dobavljačima i loše naplate, a rešenje vide samo u poskupljenju grejanja.