Za 10% manje činovnika

Vesti

Vlada završila racionalizaciju uprave, otpuštanja nisu tema pregovora sa MMF

Racionalizacija broja zaposlenih u državnoj administraciji nije tema razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, niti će to pitanje biti pokretano, saznaje „Blic“. Ovaj deo posla Vlada Srbije je završila. Kako kažu u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića, broj zaposlenih u administraciji na republičkom nivou u skladu sa zakonom smanjen je za 10%.

„Sva ministarstva i ostali republički organi usvojili su sistematizacije koje su usklađene sa Zakonom o maksimalnom broju zaposlenih u državnoj administraciji i ta tema više nije predmet razgovora sa MMF“, kažu u kabinetu premijera.

Prema saznanjima „Blica“, pojedina ministarstva smanjila su broj zaposlenih i za više od deset odsto. Primera radi, pre racionalizacije u Ministarstvu finansija bila su 224 zaposlena, sada ih ima 178, u Ministarstvu trgovine broj je smanjen sa 638 na 553, u Ministarstvu rada sa 187 na sada uposlenih 159, a u Ministarstvu za KiM sa 103 na 77.

– Vlada je ispunila te svoje obaveze, koje i nisu rađene samo zbog MMF, već zbog smanjenja javne potrošnje. Troškovi državne administracije su mali deo javne potrošnje za razliku od najvećeg dela što su plate i penzije, ali je proces racionalizacije odraz i ozbiljnosti Vlade. Ova vlada smanjila je javnu potrošnju jer je su 26% smanjeni rashodi – dodaju u kabinetu premijera.

Kako kažu, proces racionalizacije odvija se i na lokalnom nivou. Za sada nisu obrađeni svi podaci. Prema saznanjima „Blica“, u 95 lokalnih samouprava je potpuno sprovedena racionalizacija broja zaposlenih, u 35 je u toku, a samo u 15 nije sprovedena. Međutim, reč je o procesu koji traje i okvirni rok je oktobar mesec da se i taj deo posla završi.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, navodi da ta racionalizacija ide sporije nego što je to planirano, ali i da se od nje nikako ne može odustati.

Kako navodi izvor „Blica“ iz Vlade, novca za tako nešto jednostavno nema, i u vezi s tim pitanjem je urađeno najmanje. Problem je što na lokalnom nivou treba otpustiti 5.648 činovnika naspram 3.400 koliko ih ima na republičkom. Iako su lokalne samouprave bile u obavezi da sačine plan racionalizacije i dostave ga Vladi, preciznije podatke o problemima na lokalu juče u nadležnim ministarstvima zvanično nije bilo moguće dobiti.