Svi vozači moraju da nabave novu „prvu pomoć“

Vesti

CRVENI KRST SRBIJE

Svi vozači moraju da nabave novu „prvu pomoć“ – Trošak za vlasnike vozila u Srbiji od 40 mil EUR

Uvođenje novih kompleta prve pomoći, obavezne opreme u svim motornim vozilima, građane Srbije, prema nezvaničnim procenama, koštaće oko 40 mil EUR. Naime, u Srbiji je registrovano oko dva miliona vozila (od toga milion i po putničkih automobila) a originalni komplet prve pomoći koštaće do 20 EUR, odnosno oko 2.000 dinara.

Naime, vlasnici vozila će do septembra sledeće godine morati da nabave novi komplet za prvu pomoć i to prema novom standardu koji propisuje novi pravilnik o tehničkim uslovima. Naime, usvajanje pravilnika se očekuje na sednici vlade krajem avgusta ove godine i izvesno je da će vozači za nabavku novog medicinskog paketa imati rok od godinu dana.

Nova kutija za prvu pomoć će, osim zavoja, makazica i ostalih standardnih proizvoda koji su se do sada u njoj nalazili, sadržati i pokrivač za održavanje temperature i masku za davanje veštačkog disanja.

– Osim toga, deo paketa će biti i uputstvo za ukazivanje najvažnijih mera prve pomoći. Na svakom proizvodu koji odgovara novim propisima će se nalaziti oznaka standarda, a pravo na proizvodnju novih medicinskih paketa za prvu pomoć imaće samo licencirani proizvođači – kaže za „Politiku“ Dragan Radovanović iz Crvenog krsta Srbije.

Damir Hadžić, šef Odseka za bezbednost saobraćaja, upozorava da će posedovanje ispravnog kompleta za prvu pomoć biti neophodan uslov za prolazak tehničkog pregleda. Da bi se našli u prometu, kompleti za prvu pomoć moraju biti upisani u Registar medicinskih sredstava.

– U Agenciji za lekove i medicinska sredstva je u prethodnom periodu podneto više zahteva za dobijanje dozvole za stavljanje u promet kompleta za prvu pomoć za motorna vozila. Podnosioci zahteva agenciji obavezno moraju dostaviti i deklaraciju o usaglašenosti s novim standardom SPRZ Z.B2.001 – kaže Aleksandar Tucović, portparol agencije.

Tržišni inspektor u Ministarstvu trgovine i usluga Slaviša Petković naglašava da cilj promene standarda i sadržaja paketa nije zadovoljavanje forme, već je osnovni motiv da ona zaista ima upotrebnu vrednost i bude od koristi u neželjenim situacijama.

– Stari paketi neće biti povučeni iz prodaje, ali u vozilima se moraju nalaziti novi, prilagođeni standardu i sa odgovarajućim oznakama na proizvodima. Cena neće biti zvanično propisana, ali sigurno je da se novi paket neće prodavati na buvljacima za 200 dinara, pa vozači treba da budu oprezni prilikom kupovine – objašnjava Petković za „Politiku“ dodajući da se cene kutija za prvu pomoć u drugim evropskim zemljama kreću od 15 do 20 EUR, odnosno do 2.000 dinara.

On ističe i da će se oni koji na bilo koji način budu zloupotrebljavali distribuciju novih kutija za prvu pomoć biti kažnjavani prema Zakonu o zaštiti potrošača i to novčanim kaznama od 100.000 do tri miliona dinara, u zavisnosti od vrste prekršaja.