Potrebno povećati prihod od turizma

Vesti

MINISTARSTVO EKONOMIJE
Petković: Potrebno povećati prihod od turizma u Srbiji
Državni sekretar za turizam Goran Petković izjavio je 12. marta da se prihod od turizma U Srbiji može povećati proširenjem smeštajnih kapaciteta i većim cenama turističkih usluga.

Devizni priliv od turizma prošle godine iznosio je 531,2 miliona dolara, naveo je Petković, dodajući da je turizam jedna najznačajnijih privrednih grana u Srbiji, a mogao bi da bude jedna od dve grane koje imaju pozitivan spoljnotrgovinski bilans.

Prema njegovim rečima, negativno je to što je devizni odliv rastao brže nego priliv, tako da je suficit prepolovljen, sa 88 miliona dolara u 2006. godini, na 44 miliona dolara u 2007. godini.

Petković je podsteio da je broj turista prošle godine iznosio 2,3 miliona, od čega su 70 odsto domaći turisti.

„Važan je taj porast domaćih turista od devet odsto, posebno zbog problema sa padom životnog standarda u Srbiji“, rekao je Petković.

Kako je rekao, najviše stranih turista je iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali je bitno i to što raste broj turista iz zapadno evropskih zemalja i Rusije.

„Nedostatak je što su turističke agencije više zaintesovane da turiste vode u inostranstvo, nego da imaju i programe koji strane turiste dovode u Srbiju“, kazao je Petković.

„Važno je i unaprediti kongresni turizam, jer su takvi gosti visoke platežne sposobnosti i dosta troše“, rekao je Petković.