Za prekograničnu saradnju 16 miliona evra

Vesti

MINISTARSTVO FINANSIJA
Za prekograničnu saradnju 16 miliona evra

Na konferenciji održanoj 11.marta 2008. godine o programima prekogranične saradnje Evropske unije, u organizaciji Ministarstva finansija i Evropske agencije za rekonstrukciju, pod nazivom „Susedski programi-uspešni primeri u praksi“ ministar finansija Mirko Cvetković najavio je da će Ministarstvo, zajedno sa Evropskom unijom, kofinansirati projekte iz te oblasti. On je na skupu u hotelu „Kontinental“ rekao da će se Ministarstvo angažovati i na potrebnoj izmeni zakonske regulative kako bi se omogućio nastavak dosadašnjih i realizacija budućih projekata. Cvetkovich je napomenuo u Ministarstvu radi ekipa od 30 ljudi koji su angažovani na 140 projekata prekogranične saradnje.
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić najavio je da će Evropska unija od danas za projekte prekogranične saradnje izdvojiti 16 miliona evra iz fondova predpristupne pomoći (IBA). On je podsetio da je u protekle četiri godine EU finansirala 125 projekata sa skoro 11 miliona evra, ali sada je odlučila da poveća sredstva zahvaljujući činjenici da su dosadašnja bila dobro upotrebljena. Cilj projekata je da se značajno povećaju sredstva za poboljšanje ljudskog kapitala, kao i za ruralni i regionalni razvoj, rekao je Đelić napominjući da je prekogranična saradnja jedna od najzahtevnijih. Srbija će uskoro potpisati ugovore za korišćenje sredstava iz fonda IBA, a krajem marta počeće pregovori i za 2009. godinu, dodao je on.

Pomoćnik ministra finansija Gordana Lazarević podsetila je da su programi prekogranične saradnje počeli sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom 2004. godine, kada je Srbija sa visoke diplomatije prešla na saradnju na lokalnom nivou po svim pravilima EU. Od 800 pripremljenih projekata odobreno je 125, Srbija je iskoristila 95 odsto sredstava EU, a ima kapaciteta i za mnogo veće angažovanje, istakla je Lazarevićeva, napomenuvši da nijedan projekat nije otkazan zbog nedovoljnog angažovanja.
Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras izjavio je da se projekti prekogranične saradnje baziraju na principu zajedničke koristi i najavio mogućnost njihovog proširenja na celu Srbiju, a ne samo na pogranične opštine. Prema njegovim rečima, izaći će se u susret zahtevima za razvoj saradnje u raznim oblastima, kao što su ekonomska saradnja, socijane potrebe, zaštita životne sredine, proizvodnja zdrave hrane i borba protiv korupcije.
Predstavnik Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) Kristof Gofas je rekao da EU podržava sve oblike saradnje kroz prekogranične projekte sa ciljem da se poboljšaju socio-ekonomski uslovi na područjima u kojima se izvode.