Opština Kanjiža

MALE PIJACE

Do 1935.godine bezuspešno bi ste i na najboljim kartama tražili mesto Mala Pijaca jer do tada ovo mesto je nosilo razna imena kao što su „ Telecskai domb” ili „Orompart” ili „Kiriška pijaca”.

Prvi istorijski pomen naselja na prostoru današnje Male Pijace, posle višedecenijske Turske vladavine, je Puszta-Egyház koje je tada, davne 1590.godine brojalo 22 domaćinstva (poredenja radi Senta je tada imala svega 8 porodica). 1690.godine zajedno sa Martonošom ulazi u područje pogranične odbrane od Turaka, sa pretežno Srpskim stanovništvom. 1750.-ih godina, naseljava se i mađarska populacija. 1860.godine pocinje izgradnja naselja, a 1874. osniva se i prva škola. U to vreme „Čarda” postaje centar zbivanja a krajem veka izgrađuju se i prvi putevi u okolini i pozicija Male Pijace dobija na važnosti; na raskrsnici između puteva prema Subotici, Horgosu, Kanjiži, Oromu i ostalih okolnih naselja otvaraju se brojne mogućnosti za razvoj trgovine i ostalih privrednih grana. Organizuju se ogromne nedeljne pijace, cvetaju kafane i radnje u okolini a sve to pokreće i ostale grane privrede u selu; raste zemljoradnja, stočarstvo, ribarstvo i razni zanati (pogotovo pletenje korpi iz Martonoša)… Zato se i 1938. godine prvi put javlja logičan naziv „Mala Pijaca” koji je opstao i do danas. Ove pozitivne strane medutim imaju i negativnu, naime, naselje nikako nije moglo da se osamostali. Tek 1950.-ih i 1960.-ih godina prestaje zavisnost narocito zbog izgradnje puta i železnice, zbog jačanja škola, samostalnog kulturnog angažovanja i izgradnje Doma kulture i Doma zdravlja.

Oko 3800 današnjih stanovnika poštuju i neguju svoju prošlost i tradiciju ali u isto vreme spremni su za razvoj i napredak u svakom smislu i zbog toga zaslužuju divljenje i pažnju.