Opština Kanjiža

OROM

Orom zauzima svega 6500 hektara jugozapadnog dela opštine Kanjiža. Tri naselja: Orom, Doline i Novo Selo čine zajednicu od 2300 ljudi. Geografski položaj je prilicno povoljan, kroz Orom prolazi železnicka pruga Subotica – Senta, a putem asfalta vrlo je blizu Subotica (19km), Kanjiža (21km), Senta (23km) kao i novoizgradeni autoput (15km).

Razvoj Oroma započeo je izgradnjom železnicke stanice 1889. godine koja je dobila ime Orom. Južno od stanice, 1892-93. izgrađena je škola a tih godina zamah dobija i izgradnja salaša u okolini škole, ali uprkos tome Orom i Doline još dugo nisu formirani u grupisana naselja nego su svi domovi bili raštrkani na velikoj udaljenosti jedni od drugih.

Prvi stanovnici Oroma bili su Mađari pristigli iz gornjih delova Mađarske i iz okoline Segedina. Tek se 1. januara 1948. godine odvojio i osamostalio zajedno sa Dolinama i Novim Selom.

U Oromu postoji 643 domova sa 1560 ljudi, a ogromna većina pretežno Mađarskog stanovništva bavi se poljoprivredom. Selo ima Katoličku crkvu izgradenu 1972.godine, a 1800.godine izgrađena mlin-vetrenjađa predstavlja najupečatljiviju građevinu sela. Osim toga tu je i veštacko jezero koje se prostire na obroncima Oroma.

Orom ima svoje Kulturno društvo „Petőfi Sándor”, kao i Zemljoradničku zadrugu a pobratimljen je sa mađarskim gradom Köröstarcsáva od 1997.

Kao mogućnosti ulaganja izdvajaju se zemljoradnički proizvodi, ribarstvo i lov.