MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE – Javni poziv za dodelu sredstava za podršku u primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Program)

Konkursi

MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE

Javni poziv za dodelu sredstava za podršku u primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: Program)

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na osnovu Zaključka Vlade 05 Broj: 344-1659/2024 od 8. marta 2024. godine kojim je usvojen Program podrške u primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu, raspisuje javni poziv za dodelu sredstava za podršku u primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije, sredstava opredeljenih Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu (,,Sl.glasnik RS“ broj 92/23).

KORISNICI BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ima jedinica lokalne samouprave koja:
1) ispunjava uslove propisane ovim programom,
2) priloži elaborat kojim je predviđena implementacija projekta koji doprinosi ispunjenju ciljeva definisanih Programom.
Jedinica lokalne samouprave može podneti jednu prijavu na javni konkurs. Prijava na konkurs ne može biti zajednički podneta od strane više jedinica lokalne samouprave.
Gradska opština, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik RS”, br. 129/07, 83/14 – dr. zakon, 101/06 – dr. zakon, 47/08 i 111/21 – dr. zakon), nije jedinica lokalne samouprave već opština u okviru jedinice lokalne samouprave, odnosno grada i ne može da bude korisnik bespovratnih sredstava u okviru Programa.
Jedinice lokalne samouprave koje su korisnici bespovratnih sredstava po osnovu Programa podrške primeni naprednih tehnoloških rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije za 2023. godinu imaju pravo da konkurišu za bespovratna sredstva po osnovu ovog Programa nakon dostavljanja konačnog pisanog izveštaja o realizaciji odobrenog projekta u celosti.

USLOVI ZA DOBIJANjE SREDSTAVA

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava ima jedinica lokalne samouprave koja ispunjava sledeće uslove:
1) da je podnela popunjen prijavni formular (Obrazac prijave) sa potrebnom dokumentacijom u skladu sa ovim programom i objavljenim javnim konkursom,
2) da joj račun nije u blokadi u počevši od 1. januara 2024. godine,
3) da je priložila elaborat koji sadrži:
– detaljan opis funkcionalnosti projekta koji doprinosi podizanju kapaciteta jedinice lokalne samouprave u skladu sa ciljevima Programa,
– detaljnu tehničku specifikaciju (predmer i predračun) radova, opreme i usluga, koje su neophodne u cilju realizacije podnetog projekta,
4) da je izrađen detaljan akcioni plan projekta sa definisanom vremenskom dinamikom sprovođenja aktivnosti,
5) da je izrađen detaljan budžet projekta.

Obrazac prijave odštampan je uz ovaj program i čini njegov sastavni deo.

Ministarstvo će uvidom u internet stranicu Narodne banke Srbije utvrditi da li jedinica lokalne samouprave ispunjava uslov da joj račun nije u blokadi počevši od 1. januara 2024. godine.

FINANSIJSKI OKVIR

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dodeljuje bespovratna sredstva u iznosu od maksimalno 50 odsto vrednosti projekta.
Bespovratna sredstva se dodeljuju u skladu sa namenom sredstava. Troškovi uključuju porez na dodatu vrednost.
Sredstva će biti preneta, po odobrenju projekta, odnosno donošenja Odluke ministra o dodeli sredstava, jedinici lokalne samouprave na osnovu Rešenja ministra o namenskom transferu za realizaciju konkretnog projekta.
Jedinica lokalne samouprave, kao korisnik sredstava je u obavezi da namenski transfer dobijen po ovom programu koristi tačno u određenu svrhu za koju je transfer dodeljen, a u skladu sa zaključenim ugovorom.
Aktivnost za koju su odobrena sredstva, kao i sva plaćanja u vezi sa njenom realizacijom, mora biti započeta nakon potpisivanja ugovora, a plaćanja izvršena do 31. decembra 2024. godine, dok se pravdanje utrošenih sredstava mora izvršiti najkasnije do 15. februara 2025. godine. Neutrošena sredstva vraćaju se u budžet Republike Srbije. Izuzetno, iz opravdanih razloga, rok za izvršenje plaćanja i za pravdanje utrošenih sredstava se može produžiti.
Jedinica lokalne samouprave će realizovati odobreni projekat tako da obezbedi transparentnost u dodeli sredstava, a u slučaju da je potrebno objaviti javni poziv ili sprovesti postupak javne nabavke, u komisiji će učestvovati i predstavnik Ministarstva.
Odobreni iznos sredstava po ovom Programu, a za realizaciju konkretnog projekta, smatra se konačnim odobrenim iznosom za planiranu namenu u 2024. godini. Ministarstvo ne preuzima obavezu finansiranja dodatnih troškova. Ukoliko nastanu dodatni troškovi u vezi sa realizacijom projekta, potrebna dodatna sredstva mora obezbediti korisnik sredstava iz sopstvenih prihoda ili iz drugih izvora finansiranja (donacije itd).
Sredstva se ne mogu koristiti za: zaostale obaveze po osnovu taksi i poreza, zajmove i rate za otplatu kredita, troškove garancija, polise osiguranja, kamate, troškove bankarskog poslovanja, kursne razlike, carinske troškove, indirektne i administrativne troškove, tekuće troškove, kreditiranje trećih lica, prikupljanje dokumenata za prijavu na konkurs i druge aktivnosti koje nisu u skladu sa namenom sredstava.

NAČIN PRIJAVLjIVANjA

Precizno i tačno popunjena prijava i prateća dokumentacija šalje se preporučenom poštom na adresu: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ul. Nemanjina 22-26, 11000 Beograd.
Prijave se predaju u koverti sa naznakom „Prijava na konkurs – podrška primeni naprednih rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave”, sa punim nazivom i adresom pošiljalaca na poleđini koverte.
Skenirana prijava i prateća dokumentacija se nakon formalnog prijavljivanja na konkurs dostavljaju Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na mejl adresu projekti@mgsi.gov.rs sa naznakom „Prijava na konkurs – podrška primeni naprednih rešenja u oblasti drumskog transporta i saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave”.
Prijava se podnosi na Obrascu prijave datom u Prilogu 1 Javnog poziva. Obrazac zahteva je sastavni deo ovog Javnog konkursa (Prilog 1) i može se preuzeti sa zvanične internet prezentacije ovog Ministarstva https://www.mgsi.gov.rs/cir/dokumenti/subvencije-lokalnim-samoupravama.

Neblagovremene prijave i prijave koje nisu podnete na gore predviđen način se neće razmatrati, o čemu će biti obavešten podnosilac prijave.
Javni konkurs za podnošenje zahteva za korišćenje bespovratnih sredstava objavljuje se na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva www.mgsi.gov.rs.
Rok za podnošenje prijava je od dana objavljivanja Javnog poziva do utroška sredstava za ovu namenu.

OSTALE INFORMACIJE

Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti na e mail adresu: drumski@mgsi.gov.rs i projekti@mgsi.gov.rs i broj telefona: 064-0808-912.

Detaljnije