ĆIRIĆ: Male firme u problemu zbog izvora finansiranja

Vesti

Suštinski problemi poslovanja malih i srednjih preduzeća u Srbiji su pristup izvorima finansiranja i jeftini izvori finansiranja, izjavio je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Otvarajući Sedmu međunarodnu konferenciju o malim i srednjim preduzećima u beogradskom Sava centru, on je rekao da su te dve komponente ključne za suštinski napredak u sektoru koji obuhvata 99,8% svih preduzeća u Srbiji i zapošljava dve trećine radnika.

Ćirić je ukazao da mala i srednja preduzeća u našoj zemlji, naročito od kraja 2008. godine, teško dolaze do izvora finansiranja, pri čemu početnici i inovativne firme imaju najveće probleme u dobijanju sredstava.

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović je rekla da je pristup izvorima finansiranja ključ za rešavanje problema u tom sektoru, koji „ima najviše problema u privrednom sistemu Srbije.“

Kalanović je istakla da je taj stub privrede dosta ranjiv i osetljiv i zahteva posebnu pažnju.

Ona je navela da se mala i srednja preduzeća u obezbeđivanju finansijskih sredstava suočavaju sa brojnim teškoćama kao što su visoke kamate, kratki rokovi otpalte, garancije i dugi i komplikovane procedure.

Kalanović je naglasila da mala i srednja preduzeća u Srbiji i u većini evropskih zemalja moraju postati nosilac ekonomskog i ukupnog drušvenotg razvoja.

Ocenjujući da 327 hiljada malih i i srednjih preduzeća u Srbiji „ima perspektivu“ za uvećanje zaposlenosti i izvoza, kao i da predstavljaju suštinsku vezu sa lokalnim samoupravama, ona je zaključila da su zbog toga jedan od ključnih nosilaca ravnomernog regionalnog razvoja u zemlji.

Izvor: eKapija