Državni revizor najavio kontrolu socijalnih fondova

Vesti

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je u subotu da očekuje da će najkasnije do sredine februara biti završena revizija poslovanja tri javna preduzeća – „Transnafte Pančevo“, „Elektromreže“ i „Javnih skloništa Srbije“. On je najavio i kontrolu fondova socijalnih osiguranja, ali nije rekao da li su u pitanju PIO fond, Republički zavod za zdravstveno osiguranje ili Nacionalna služba za zapošljavanje.

On je najavio i reviziju trošenja budžetskih sredstava u pojedinim lokalnim samoupravama, ali i drugim javnim preduzećima, čija imena nije želeo da navede.

U skladu sa Programom rada Državne revizorske institucije za 2011. godinu, i u skladu sa Zakonom o DRI, u obavezi smo da izvršimo reviziju završnog budžeta, reviziju dela poslovanja NBS sa budžetskim sredstvima, kao i fondova obaveznog socijalnog osiguranja, određenog broja lokalnih samouprava i određenog broja javnih preduzeća, precizirao je Sretenović.

On je naglasio da je DRI već utvrdila i propisala kriterijume na osnovu kojih će odabrati korisnike fondova socijalnog osiguranja koji će biti obuhvaćeni revizijom.

– Sada ne mogu da kažem o kom se fondu socijalnog osiguranja radi, odnosno da li će konkretno biti kontrolisan rad Fonda PIO, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje ili Nacionalne službe za zapošljavanje, sve dok se ne izda zaključak o reviziji- objasnio je Sretenović, napominjući da nije uputno ali ni korisno unapred obavestiti subjekte da će revizori kontrolisati njihov rad.

Državni revizor je podsetio da Republika Srbija ima oko 8.000 budžetskih korisnika i da DRI nema kapacitate da obavi reviziju svih korisnika sredstava poreskih obveznika, već da ta institucija pravi svoj program rada i pravi odabir u skladu sa raspoloživim kadrovskim potencijalima.