Dinkić najavio više novca za zapošljavanje pripravnika

Vesti

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić rekao je danas da će za program zapošljavanja mladih pripravnika „Prva šansa“ u narednoj godini biti izdvojeno više novca i da će prvi put gradovi i opštine učestvovati u tom programu.

Dinkić je u Nišu uručio ugovore o radu pripravnicima iz Niša, Prokuplja, Leskovca, Kruševca, Vranja i Pirota, koji su kroz ovogodišnji program Ministarstva ekonomije „Prva šansa“ dobili posao.

– Ove godine obezbedili smo sredstva i zaposlili 10.000 pripravnika a sledeće godine planiramo zapošljavanje 20.000. Imaćemo veći budžet, prokrajinska vlada je najavila da će obezbediti nešto veća sredstva, a prvi put uključićemo i opštine i gradove da i oni
participiraju u ovim programima- rekao je Dinkić.

Ministarstvo ekonomije, kako je najavio, planira da više novca za zapošljavanje pripavnika izdvoji za opštine i gradove u kojima je stopa nezaposlenosti veća.

– Omogućićemo mladima da dobiju posao i ostanu da žive u manjim mestima kako se ne bi iseljavali u neka veća mesta- rekao je Dinkić.

Ministar ekonomije je kazao da je grad Kruševac već obavestio Ministarstvo da želi da učestvuje u programu „Prva šansa“, a da je i gradonačelnik Niša danas pristao da i taj grad participira u tom programu.

Dinkić je rekao da je stopa nezaposlenosti u Nišu deset puta veća nego u opštini Vračar u Beogradu i da osim zapošljavanja pripravnika Ministarstvo ekonomije kroz subvencije investitorima želi da smanji nezaposlenost u Nišu.