Sledeće godine od besplatnih akcija dobićemo po 300 EUR

Vesti

Do kraja 2011. godine oko pet miliona građana Srbije bi moglo da dobije po 300 EUR na osnovu podele besplatnih akcija „Telekoma“, EPS-a i Aerodroma, s tim da na tu sumu treba dodati i novac od tenderske prodaje preduzeća. Naravno, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i ekonomisti ne žele da daju procene o tome koliko će građani dobiti od besplatnih akcija, ali su „Blicu“ u Agenciji za privatizaciju rekli da će se taj iznos znati pre privatizacije tih preduzeća.

Prostom računicom na osnovu vrednosti preduzeća, najviše će se dobiti od Elektroprivrede Srbije – po 200 EUR, od „Telekoma“ 80 EUR, a od Aerodroma ne više od 10 EUR. Građani od ukupne sume za koju se privatizuje preduzeće dobijaju 15% koje treba podeliti na oko pet miliona ravnih časti.

– Građani će akcije „Telekoma“ dobiti istovremeno sa privatizacijom, ali će informaciju o broju i nominalnoj vrednosti akcija koje im pripadaju dobiti pre privatizacije. Trgovanje akcijama „Telekoma“ pre nego što se ustanovi cena postignuta za većinski paket oštetilo bi građane, jer će ostvarena cena po pravilu biti veća nego kada se prodaje manji broj pojedinačnih akcija. Strateški investitor koji bude kupovao većinski paket „Telekoma“, ugovorom će biti obavezan da po minimalno istoj ceni po kojoj je platio državni paket, a u nekom razumnom budućem periodu, otkupi i sve ostale akcije od malih akcionara, slično kao što i ruski „Gazprom2 ima obavezu da otkupi sve akcije Naftne industrije Srbije po garantovanoj ceni koja je plaćena i državi, i to u februaru 2011. godine – objašnjavaju za „Blic“ u Republičkoj agenciji za za privatizaciju.

U Agenciji kažu da će u slučaju drugih velikih preduzeća, gde privatizacija nije planirana u skorijem roku, kakav je slučaj sa Aerodromom Beograd, akcije biti podeljene pre privatizacije, tj. do kraja godine, i njima će biti moguće slobodno trgovati.

– Slično će biti i sa akcijama Elektroprivrede Srbije, nakon što se sprovede korporatizacija preduzeća u 2011. godini – zaključuju u Agenciji za privatizaciju.

Vrednost akcija koje smo dobili

NIS – 25 EUR
Privatizacioni registar – 17 EUR

Očekivana vrednost akcija koje treba da dobijemo do 2012.

Telekom – 80 EUR
EPS – 200 EUR
Aerodrom – do 10 EUR