Do kraja godine 17.500 inspekcija poštovanja zabrane pušenja

Vesti

Inspektori šest ministarstava Vlade Srbije obaviće do kraja godine 17.500 inspekcijskih nadzora na svim mestima na kojima je zabranjeno pušenje.

– Nadzor nad zabranom pušenja sprovode Ministarstvo zdravlja, prosvete, rada i socijalne politike, ekonomije i regionalnog razvoja, trgovine i usluga i Ministarstvo unutrašnjih poslova- rekao je načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete Velimir Tmušić, i dodao da će se zajedničko telo svih ministarstava sastajati na tri meseca.

Prema njegovim rečima, cilj inspekcije je stvarna kontrola, a ne samo zastrašivanje.

– Ukoliko neka firma ili institucija učini prekršaj onda ćemo mi kontrolisati tu instituciju češće- rekao je Tmušić.

On je naveo da su pravilnikom zajedničkog tela definisani znak zabrane pušenja, obrazac izveštaja o povredi zakona, vrste potrebnih dokaza o pušenju i obrazac za naplatu kazne na licu mesta.

Tmušić nije moglo da potvrdi da li je do sada izrečena ijedna kazna na teritoriji Srbije.

Šef odseka za sanitarni nadzor grada Beograda Radosav Mitrović rekao je agenciji Beta da sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja obavljaju nadzor na svim mestima na kojima je pušenje zabranjeno i da oni juče u Ministarstvu zdravlja nisu izrekli nijednu kaznu.

– Pregledali smo sve, od kabineta ministra do poslednje kancelarije i niko nije kažnjen- rekao je Mitrović i dodao da će sanitarna inspekcija nastaviti nadzor u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

– Idemo po prioritetima. Nakon ministarstava, nadziraćemo sve objekte koji se nalaze u našoj nadležnosti a to su svi objekti u kojima je zabranjeno pušenje- rekao je Mitrović.

On je naveo da su u Beogradu 42 sanitarna inspektora zadužena za nadzor primene zakona.

U Srbiji je od juče zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima i na radnom mestu, a za kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu kazne su 5.000 za pojedince i od 500.000 do milion dinara za pravna lica.

Zakon predviđa mogućnost da u određenim firmama može postojati prostorija namenjena isključivo za pušenje.

Ta prostorija mora da ispunjava određene uslove koji se odnose na ventilacioni sistem, odgovarajuća vrata koja neće propuštati duvanski dim u druge prostorije i koja mora biti vidljivo obeležana sa naznakom koliko osoba može u njoj da boravi.