Od 1. oktobra lakše prijavljivanje zaposlenih

Vesti

Poslodavci će od 1. oktobra zaposlene prijavljivati uz jednostavniju proceduru, popunjavanjem jednog umesto dosadašnja tri obrasca, najavila je danas direktorka Centralnog registra osiguranika Milica Danilović.

U izjavi agenciji Beta, Danilović je podsetila da poslodavci sada moraju da popunjavaju tri prijave na tri šaltera – u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zavodu za zdravstveno osiguranje i Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Od prvog oktobra procedura ce biti jednsotavnija, brža i jeftinija.

– Poslodavci će moći da odaberu da li će prijave podneti na šalteru neke od filijala Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje ili Zavoda za zdravstveno osiguranje. Kojoj god službi da podnesu obrazac podaci će biti prosleđeni ostalim službama obaveznog osiguranja – navela je direktorka Centralnog registra osiguranika.

Ona je ukazala i da bi uspostavljanje jednošalterskog sistema u obaveznom socijalnom osiguranju trebalo da na godišnjem nivou privredi donese uštedu veću od 14 mil EUR.

Prema rečima Milice Danilović, da bi zaposleni mogli da mesečno proveravaju da li im i po kojoj osnovici poslodavci uplaćuju doprinose moraju da se izmene obrasci poreskih prijava, kao i da se sluzba Poreske uprave i poslodavci tehnički pripreme za to.

– Očekujem da će provera uplate doprinosa na mesečnom nivou biti moguća krajem 2011. ili početkom 2012. godine – navela je direktorka Centralnog registra osiguranika.

e-Kapija, 16.09.2010.