Vlada usvojila novi paket mera za podsticaj građevinske industrije

Vesti

Za 117 projekata izdvojeno 10 milijardi dinara

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da će paketom mera za podsticaj građevinske industrije vrednim približno 10 milijardi dinara, koji je Vlada juče usvojila, biti finansirano 117 projekata na teritoriji AP Vojvodina i Beograda, dok će narednih dana biti odobreni i projekti za centralnu Srbiju.

Dulić je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sednice Vlade, saopštio da je Vojvodini odobreno finansiranje 111 projekata čija ukupna vrednost iznosi oko šest milijardi dinara, dok je Beogradu dodeljeno nešto više od četiri milijarde dinara za realizaciju 10 projekata.

Ministar je precizirao da će 80% sredstava biti obezbeđeno iz kredita banaka, 10% iz sredstava lokalnih samouprava, a ostatak će obezbediti naručioci posla, pri čemu će rok vraćanja biti pet godina.

Među značajnijim projektima, kako je naveo, jeste završetak mosta na Savi kod Obrenovca, gradskog stadiona u Nišu, nekoliko škola, stambenih i kulturnih objekata, brana od poplava, kao i nekoliko objekata namenjenih obrazovanju, pravosuđu i unutrašnjim poslovima.

Izvođači radova biće angažovani raspisivanjem javnih nabavki na kojima će se prijavljivati najmanje 10 ponuđača, a konačan izbor obavljaće se direktnom pogodbom, objasnio je ministar i izrazio očekivanje da će cena izgradnje objekata biti i do 30% niža od početne.

– Namera Vlade jeste da podstakne tražnju za stambenim i drugim objektima i pomogne građevinskoj industriji koja je zbog krize zabeležila pad od gotovo 50% – istakao je Dulić.

e-Kapija, 10.09.2010.