Počela realizacija Projekta energetski efikasnih opština u Vojvodini

Vesti

TEMERIN JE IZABRAN ZA PRVU OPŠTINU u kojoj će se sprovoditi projekat „Peer Review“. U narednih šest meseci u tom mestu će se ispitati mogućnosti primene obnovljivih izvora energije, s ciljem da se obezbede značajne uštede energije i novca i omogući razvoj energetski efikasnih opština u pokrajini.

Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine doc. dr Branislava Belić održala je juče u Pokrajinskom parlamentu radni sastanak sa nosiocima projekta „Peer Review“, koji Skupština AP Vojvodine zajednički realizuje sa Skupštinom Evropskih regija, Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine i domaćim i stranim ekspertima iz oblasti energetike.

Doc. dr Branislava Belić, koja je ujedno i rukovodilac tog projekta, je navela da je krajnji cilj projekta da Vojvodina dobije svoju Strategiju energetske efikasnosti, koja bi kasnije mogla da posluži za primer i drugim evropskim regionima.

– Osim toga, veoma sam ponosna što smo svojim zalaganjem i aktivnim učešćem u radu Skupštine Evropskih regija nakon osam godina članstva u toj organizaciji, po prvi put uspeli da dobijemo novčana sredstva za realizaciju jednog tako važnog projekta za našu Pokrajinu i na taj način ostvarili značajne uštede u budžetu AP Vojvodine – navela je doc. dr Belić.

Temerin je izabran za prvu opštinu u kojoj će se sprovoditi projekat „Peer Review“, jer se nalazi u neposrednoj blizini Novog Sada i ima dobre uslove za realizaciju tog projekta.

– U Temerinu se nalaze objekti osnovne škole i predškolske ustanove koji se mogu odmah iskoristiti za projekat, a nakon njegovog završetka ti objekti bi trebalo da postanu edukativni centar za realizaciju strategije razvoja energetski efikasnih opština u Vojvodini – kazala je Doc. dr Branislava Belić.

Projekat stvaranja energetski efikasnih opština u Vojvodini vredan je 43.000 EUR, a sredstva za realizaciju tog projekta obezbeđena su od Centralne evropske inicijative (CEI).

e-Kapija 08.09.2010.