„Pošte Srbije“ spremne za građane koji bi da prodaju akcije NIS-a

Vesti

POŠTANSKA ŠTEDIONICA

Sve pripreme u „Poštama Srbije“ su završene pred očekivano prvo trgovanje akcijama NIS-a, zakazano za 30. avgust, izjavila je danas (25. avgust 2010. godine) direktorka Sektora banke Poštanska štedionica za upravljanje sredstvima i likvidnošću Zvezdana Jakšić.

Ona je na konferenciji za novinare Vladi rekla da prvih dana očekuju veliki broj klijenata, ali da je 3.000 zaposlenih, koji će ih dočekati na šalterima, obučeno te da će imati i pomoć brokera ako je neophodno.

Na šalterima „Pošte“ građani će moći da izdaju naloge za prodaju akcija, dok će za kupovinu morati da angažuju neku od registrovanih brokerskih kuća i da za to plate. – Na šalterima pošta se ne mogu ispostaviti nalozi za kupovinu, već samo za prodaju- istakla je ona.

Ona je dodala da je procedura jednostavna, pa će biti potrebno da se građani na šalterima izjasne koji broj akcija i po kojoj minimalnoj ceni žele da prodaju, posle čega će biti provereno da li je njihov račun u banci aktivan, na osnovu čega će biti sastavljen ugovor. Nalozi će trajati 90 dana, posle čega će, ako se ne realizuju, građani morati da izdaju nove.

Direktorka PTT „Srbija“ za novčane usluge Svetlana Lešević dodala je da će pošte biti logistička podrška za izabranog brokera zbog velike mreže ispostava koje ima u celoj Srbiji. – Gde god ima mogućnosti biće odvojeni i posebni šalteri samo za ispostavljanje naloga za prodaju- objasnila je ona.

Direktorka Beogradske berze za marketing Svetlana Cerović objasnila je da će svi nalozi ispostavljeni do 9.30 biti vidljivi na brokerskim tablama istog dana, dok će oni kasnije izdati biti u opticaju sutradan.

Ona je podsetila da će trgovanje akcijama NIS-a početi po ceni od 505 dinara te da će ona prvog dana moći da varira od -20 do +300%. – Cena na zatvaranju prvog dana biće cena na otvaranju drugog, a nadalje moguće fluktuacije su od +10 do -8%- objasnila je ona.

Ona je istakla da je NIS prva kompanija na berzi direktno, bez prethodnog trgovanja, listirana na najelitnijem prajme-marketu, odnosno A listingu.

Sve informacije o statusu naloga za prodaju akcija NIS-a pomoću jedinstvenog broja naloga građana moći će da se dobiju na web sajtu Pošta Srbije, putem SMS-a ili besplatnim pozivom na telefon 0800 100 300.