ĐELIĆ: Odmrzavanje plata i penzija tek u januaru 2011. godine

Vesti

Potpredsednik vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je 24. avgustA 2010. godine da je odmrzavanje plata i penzija moguće tek u januaru 2011. godine.

– Svi želimo da izađeno iz režima zamrznutih plata i penzija, pitanje je samo kada će se za to stvoriti uslovi. Trenutni dogovor sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda je da to bude u januaru sledeće godine- rekao je Đelić za RTS.

On je najavio da će se u toku sledeće nedelje raspravljati „na bazi činjenica i cifri“ da li je odmrzavanje plata i penzija moguće i ranije, odnosno pre januara 2011. godine.

Misija MMF, trenutno boravi u Srbiji povodom pete revizije kreditnog stend-baj aranžmana, a pred dolazak predstavnika MMF-a ministri finansija i ekonomije Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić izneli su različita mišljenja o tome da li bi vlada trebalo da odmrzne plate u javnom sektoru i penzije pre isteka aranžmana sa tom finansijskom institucijom u aprilu 2011. godinu.

Prema Dinkićevim tvrdnjama, u budžetu Srbije ima 20 milijardi dinara više nego što je to očekivao MMF, i taj novac bi, prema njegovom mišljenju, pre svega trebalo izdvojiti za dodatne podsticaje privrede i građanima, a ostatak za pomoć penzionerima i odmrzavanje plata od oktobra.

Nasuprot njemu, ministarka Dragutinović zalaže se da se „višak“ novca u budžetu, ukoliko ga bude, iskoristi za smanjenje budžetskog deficita sa 4,8 na 4,5% bruto domaćeg proizvoda.

Dragutinovićeva je istakla da će poštovati postignuti dogovor s MMF-om, prema kojem će plate i penzije u Srbiji biti odmrznute tek u 2011. godini, ali i nagovestila mogućnost da se ukupna suma jednokratne pomoći za penzionere poveća sa dve, na oko 3,5 milijardi dinara.

Ministarka finansija je ocenila da neće biti ništa neobično što će Dinkić, za razliku od nje, izaći pred MMF sa sopstvenim predlogom za odmrzavanje plata i penzija i naglasila da će na kraju razgovora s predstavnicima Fonda biti postignut dogovor iza kojeg će stati cela Vlada Srbije, koja će po tom pitanju biti jedinstvena.