Stroži uslovi za dodelu para iz NIP

Vesti

NIP

Uvođenje reda u zahvatanje iz budžeta

Zbog zahteva brojnih opštinskih vlasti da im NIP finansira manje prioritetne projekte stare i po dve decenije, jer ne mogu da plate izradu dokumentacije za ono što je vitalno važno za građane, resorno ministarstvo tražiće da Vlada Srbije promeni uslove za dobijanje para iz budžeta.

To znači da će od januara opštine dobijati finansijsku podršku države za izradu projekata od kapitalne važnosti, čime se povećava celishodnost ovih budžetskih troškova. Time se pooštrava odabir projekata.

U nekim opštinama, recimo, da bi konkurisali za novac iz NIP, iz fioka su vadili projekte za otvorene bazene, stare 20 i više godina iako u tim mestima građani nemaju ni vodovod ni kanalizaciju.

Verica Kalanović, ministarka za NIP, u razgovoru za „Blic“ ne želi da navodi o kojim je opštinama reč, jer, kaže, ne želi da politizuje problem.

– Potpuno je jasno da je najveći problem nedostatak projektne dokumentacije i da hitno moramo naći mehanizam koji će obezbediti izradu projekata za one objekte koji su građanima najneophodniji. Do sada smo imali veoma malo „mladih projekata“, umesto toga opštine predaju stare projekte koji imaju tehničku dokumentaciju i sa njima konkurišu za NIP – kaže Kalanovićeva.

Srbiji manjka infrastrukturna odgovornost, ukazuje ona.

– Da bismo rešavali probleme sa infrastrukturom na nacionalnom i lokalnom nivou, moramo predvideti novac za projektovanje. U suprotnom bi se moglo dogoditi da već iduće godine imamo finansije, ali da nemamo dovoljno spremnih projekata. Mehanizam će ovo ministarstvo predložiti Vladi, jer se srećemo sa projektima rađenim čak 1984. ili 1992. godine – dodaje ona.

Kalanovićeva ukazuje da opštine moraju da, kao infrastrukturno odgovorne, deo svog budžeta usmere, tokom godine, glavnim preduzećima za projektovanje, ali i da državni nivo bude fleksibilniji.

– Mislim na to da se za dogodine predvide sredstva namenjena samo za projektovanje, jer smo do sada prihvatali samo prijave u kojima postoji projektna dokumentacija, gde je i imovinsko pitanje rešeno. Za narednu godinu planiramo da najprioritetnije projekte finansiramo u dve faze. U prvoj se finansira samo izrada projektne dokumentacije, a u narednoj godini se iz NIP dobijaju sredstva za realizaciju tog projekta – naglašava Verica Kalanović.

Povodom primedaba opozicije da je NIP ispolitizovan i kompromitovan time što se najviše novca daje opštinama u kojima vlast drži vladajuća koalicija, ministarka Kalanović uzvraća da u državi ne postoji opština u kojoj se, u ovom trenutku, ne sprovodi „bar jedan projekat iz sredstava NIP“.

– Kad je reč o stranačkoj statistici, moram reći da je ne pravimo jer to nije kriterijum za dodelu sredstava. Ako takve sumnje postoje, najbolje je da se proveri ko je na vlasti u opštinama sa kojima imamo veoma dobru saradnju, primera radi – Prijepolje, Krupanj, Kučevo, Doljevac, Gadžin Han, Surdulica, Svrljig – nabraja sagovornica „Blica“.

U Prijepolju je na vlasti, da podsetimo, SNS, u Kučevu SRS, dok je u ostalim mestima lokalna vlast u rukama grupe građana.

Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja, ističe da je problem sa projektima i u tome kako se definišu rokovi.

– Potrebno je postaviti rokove koji su realni i koji omogućavaju sprovođenje svih zakonskih procedura. To podrazumeva da je za ulazak u gradilište neophodno dobiti sve dozvole, moraju se razrešiti problemi eksproprijacije. Takođe se mora imati u vidu da građevinska sezona može biti iznenađujuća zbog niza elemenata – kaže Dulić i naglašava da uvek insistira na tome da nijedno gradilište ne može biti otvoreno bez adekvatne prijave radova, neophodnih drugih dozvola i obavljenog stručnog nadzora.

– Krupna je stvar započeti projekte, ali nije manje važno da ti projekti i budu okončani u najavljenom roku, s tim da se ne treba bespotrebno vezati za rokove koji u startu ne deluju realno – upozorava ministar Dulić.

U Ministarstvu za infrastrukturu kažu da su ove godine iz NIP dobili ukupno 7,2 milijarde dinara.

– Do kraja godine stoprocentno će biti realizovani projekti koje imamo na Horgošu, „Južni Jadran“ i ŽTP „Smederevo“ i tamošnja pruga, dok će na Straževici realizacija biti od 65% do 100%. Projekti koje imamo po opštinama vredni su 550 miliona dinara i svi će u celosti biti gotovi ove godine, kako je i planirano – kažu u Ministarstvu za infrastrukturu.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista „Blic“

d 24.08.2010.)

zp8497586rq