Akcije NIS-a će rasti, ali sporo

Vesti

Prvo trgovanje akcijama NIS počinje u ponedeljak, 30. avgusta. Početna cena akcija iznosi 505 dinara, a po pet deonica, što je ukupna vrednost 2.010 dinara, dobilo je besplatno 4,8 miliona građana

Tokom prvog dana cena jedne akcije će moći da ide od minus dvadeset odsto (400 dinara), do najviše 300 odsto, odnosno 2.020 dinara. Ipak, građane najviše zanima da li da odmah prodaju svoje deonice ili da sačekaju.

Nenad Gujaničić iz brokerske kuće „Sinteza invest“ kaže da to da li će građani odmah prodati svoj udeo zavisi od ličnih preferencija.

„Veliki broj građana je siromašan i ne želi da razmišlja o tome da li će akcije vredeti više ili manje. Ipak, ostaje i veliki broj onih koji bi u budućem periodu mogli da učestvuju na berzanskom tržištu. Ali najpre treba da se edukuju koja su prava akcionara i zatim odluče da li da prodaju svoje deonice“, navodi Gujaničić.

On dodaje da niko ne treba da očekuje da će se obogatiti od dobijenih pet akcija.

„Vrednost će, naravno, zavisiti od poslovanja same kompanije, ali i od spremnosti te kompanije da dobre rezultate podeli sa malim akcionarima, odnosno kada kompanija postane profitabilna, da i mali akcionari dobiju dividendu“, objašnjava Gujaničić.

Ne treba zaboraviti da je NIS i u 2009. i u 2008. godini zabeležio veliki gubitak, ali i da je za kraj ove godine najavio pozitivan bilans, što brokeri smatraju dobrim signalom.

„U svakom slučaju, bolje je da se najavljuje dobitak, nego da je bilo obrnuto i da je kompanija prethodne dve godine odlično poslovala, a da sada beleži minus. Jer na berzi se trguje očekivanjima. Evidentno je da će te gubitke koje je NIS zabeležio neko morati da nadoknadi. Da li će to biti kroz smanjenje kapitala, videćemo, to svakako predstavlja teret“, kaže Gujaničić.

I Branislav Jorgić, iz brokerske kuće „Jorgić broker“, očekuje da će se berzanska cena do kraja godine kretati oko početne cifre od 505 dinara po komadu.

„Dosta toga će zavisiti i od spremnosti akcionara da prodaju akcije, dakle od obima ponude. U kraćem vremenskom periodu, međutim, ne treba očekivati čuda, a u srednjoročnom sve zavisi od daljeg razvoja same kompanije i od ulaganja vlasnika – objašnjava Jorgić.

On takođe dodaje da se ne treba plašiti velikog pada cena akcija na početku trgovanja.

„Gasprom“ je obavezan da do februara uputi javni poziv za otkup svojih akcija po minimalnoj ceni od 4,8 evra po komadu i to je zaštićena cena akcija. Akcionari u najgorem slučaju sve do kraja februara mogu da čekaju i prodaju svoj udeo po ovoj ceni“, navodi Jorgić i dodaje da će cena biti izvesnija na početku naredne godine, kada će kompanija objaviti finansijske rezultate za 2010.

„A kako najavljuju iz NIS-a, moguće je da će poslovati pozitivno, pa i to može pozitivno da utiče na vrednost akcija„, objašnjava Jorgić.

Do kraja investicionog programa moglo bi da dođe do rasta vrednosti akcija od 20 do 30 odsto.

„Akcije bi tada vredele oko sedam evra, a ako budu eventualno vredele 10 evra po komadu, mislim da bi to bilo sasvim pristojno“, smatra Jorgić.

(B92, 25.08.2010.)

zp8497586rq