Ma nyílik az Investexpo

Hírek

A szerbiai beruházási lehetőségek és a megújuló energiaforrások a középpontban

Ma, 10 órai kezdettel nyitják meg a Master Központban, az Újvidéki Vásár hagyományos rendezvényét, együttes nevén az Investexpót, amely október 26-ától 28-ig tart, és amely voltaképpen az egy időpontban tartott V. Nemzetközi Beruházási Javak Kiállítása és a 19. Nemzetközi Energetikai Kiállítás közös elnevezése. Az elkövetkező három napban az Újvidéki Vásáron tehát az igencsak időszerű, beruházással kapcsolatos kérdések és a megújuló energiaforrások által termelt energia lesznek a középpontban.

A tartományi kormány épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón Radoslav Striković tartományi energiaügyi titkár tájékoztatta a sajtó képviselőit az Investexpo legfontosabb eseményeiről és annak a kísérőrendezvényeiről. A beruházási kiállításon 54 szerbiai önkormányzat mintegy 220 beruházási projektummal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ez ötödével több résztvevőt jelent, mint tavaly, annak ellenére, hogy az idei rendezvény egy nappal rövidebb lesz, mint a korábbi években. A hagyományokhoz híven a tudomány is képviselteti magát. Az újvidéki Master Központban a kiállítás időtartama alatt 14 szakmai összejövetelt tartanak.

A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos rendezvények körül érdemes kiemelni, az október 27-én, szerdán az energiaügyi titkárság szervezésében megrendezésre kerülő, a mezőgazdaság és a megújuló energiaforrások kapcsolatát taglaló tanácskozást. Erre az összejövetelre, ahol a biomassza fölhasználásának az aktuális kérdéseit vitatják meg, 200 mezőgazdasági termelőt várnak, akikre Striković szavai szerint mind úgy tekinthetünk, mint potenciális fölhasználókra.

A mezőgazdasági titkártól megtudhattuk, hogy november folyamán Olaszországból egy 60 tagú, Kínából pedig egy 9 tagú delegáció érkezik, amelyek a megújuló energiaforrásokkal működtetett erőművek létesítését illető helyi lehetőségekkel kívánnak behatóbban megismerkedni. A kínaiak a napenergia, az olaszok a biomassza energiatermelésre való fölhasználásában érdekeltek.