Behozzák a tartós tejet

Hírek

Milosavljević szerint több millió liter tej elégítené ki a piaci igényeket

Az egyetlen élelmiszer, amivel gondok merültek fel a szerbiai piacon, az a tartós tej, jelentette ki Slobodan Milosavljević kereskedelmi miniszter. Hozzátette, nem kell a hiánytól tartani, ugyanis minden alapvető mezőgazdasági termék hozamban és minőségben is kielégítő volt.

– Az államelnökhöz és a kormányhoz eljuttatott információkban néhány javaslattal álltunk elő, amelyek felvázolják, hogy behozatallal hogyan tudnánk egy-két hónapra megoldani a tartós tej hiányát – mondta Milosavljević.

Elmondta, több millió liter tejről van szó, amely kész termék, vagyis csomagolt tej, vagy nyers tej, esetleg sűrített tej behozatalával, netán a vám, illetve más illeték eltörlésével kielégítené a piaci igényeket.

– Mindent megteszünk, hogy a gondokat megoldjuk. A hazai tejtermelők jelentős mértékben kevesebb tejet adnak át a tejfeldolgozóknak, vagyis az iparnak – mondta a kereskedelmi miniszter. Véleménye szerint a tejpiac stabilizálását úgy lehetne megoldani, ha agrárbüdzséből nagyobb összegeket fordítanának a szarvasmarha-tenyésztésre, ami az elmúlt évben jelentős mértékben lecsökkent.