Húszmillió dináros keretből segítik az önkormányzatok határon átívelő projektumait

Hírek

A tartományi költségvetés átütemezése után megteremtődtek a feltételek arra, hogy a kormány, ha kevés összeggel is, de támogassa a vajdasági helyi önkormányzatok határon átívelő együttműködési projektumait. Természetesen hogy a támogatást megszerezhessék, az önkormányzatoknak pályázniuk kell, s az összesen húszmillió dináros keret arra enged következtetni, hogy bőven lesznek visszautasított pályázatok, habár a tartományi kormányban azt ígérik, a támogatások jóváhagyása során igyekezni fognak, hogy inkább több projektumot segítsenek kevesebb pénzzel, minthogy például három önkormányzat támogatása révén kimerítsék a rendelkezésre álló anyagi eszközöket.

Ahhoz, hogy egy adott község jelentkezhessen a regionális és a helyi önkormányzati és községek közötti együttműködéssel foglalkozó titkárságok pályázatára, több feltételnek is eleget kell tennie. Saját fejlesztési stratégiával kell például rendelkeznie, emellett feltétel az is, hogy a határon átívelő projektumok közvetlen előkészítőjeként és továbbá kivitelezőjeként kell részt vennie az együttműködésben. Csak egy projektumtervezettel lehet pályázni, de engedélyezik, hogy egy pályázó még egy projektumban töltsön be társszerepet.

– A pályázat biztosan megkönnyíti az önkormányzatok helyzetét, melyek számára kötelező az Európai Unió által támogatott projektumok legalább 15 százalékának részfinanszírozása. A határon átívelő együttműködések terén, többek között emiatt is, a községek nagy része nem tud felmutatni látványosabb eredményeket. Ami az adminisztratív kapacitásokat illeti, szinte minden rendben van, sokuknak saját ügyfélszolgálati száma, befektetési központja van, így most már azon kell hatékonyabban dolgoznunk, hogy a fejlődési kapacitásokat is növeljük – közölte a tegnapi sajtótájékoztatón Tomislav Stantić tartományi helyi önkormányzati titkár.

Boris Barjaktarović kormányalelnök és regionális együttműködési titkár szerint valóban nem az anyagiak nagyságában van a kiírt pályázat lényege, hanem abban, hogy új fejezetet nyithatunk a községek támogatásában, ugyanis ilyen pályázatra az eddigiekben még nem volt példa. Barjaktarović biztosította az önkormányzatot afelől, hogy a jövő évi költségvetésben lényegesen nagyobb összeget tudnak elkülöníteni ezekre a célokra.

A vajdasági kormány egy különálló munkacsoport felállítását tervezi, mely kizárólag az európai integrációkkal, s azon belül is az európai projektumokkal lenne hivatott foglalkozni. A Brüsszelben megnyitandó vajdasági iroda is indokolttá teszi e lépést – mondják az illetékesek.