MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU – Javni poziv za podnošenje predloga programa za dodelu dotacija namenjenih za projekte porodično-pravne zaštite građana, koordinacije i sprovođenja populacione politike u 2024. godini

Konkursi

MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU

Javni poziv za podnošenje predloga programa za dodelu dotacija namenjenih za projekte porodično-pravne zaštite građana, koordinacije i sprovođenja populacione politike u 2024. godini

1. Predmet oglašavanja

Konkurs se raspisuje za korišćenje dotacija nevladinim organizacijama za projekte porodično-pravne zaštite građana, koordinacije i sprovođenja populacione politike u 2024. godini.
Sredstva su obezbeđena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu ( “Službeni glasnik RS“, broj 92/23) u okviru razdela 34 – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, program 0903 – Porodično-pravna zaštita građana, funkcija 040
– Porodica i deca, programska aktivnost 0008- koordinacija i sprovođenje populacione politike, 481 – Dotacije nevladiim organizacijama u iznosu od 35.000.000 dinara.

Realizacijom programa treba da se ostvare sledeći ciljevi:

– podrška porodici i deci i unapređenje mera za jačanje porodice kao osnovne jedinice društva;
– podrška roditeljstvu;
– unapređenje demografske slike na teritoriji Republike Srbije;
– podrška populacionoj politici;
– podrška udruženjima u oblasti zaštite porodice i dece.

2. Podnosioci predloga programa

Podnosioci predloga programa moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) da su registrovani kao udruženja građana sa sedištem u Republici Srbiji u skladu sa propisima koji regulišu upis u Registar udruženja;
2) da statutarnim odredbama kao ciljeve prepoznaju:
– unapređenje položaja porodice kao osnovne jedinice društva,
– unapređenje populacione politike i unapređenje demografske slike društva,
– podršku svim kategorijama porodica kroz sprovođenje programa koji omogućavaju inkluzivno okruženje u zajednici;
3) da su direktno odgovorni za pripremu i realizaciju programa;

Predlozi programa koji se podnose na ovaj konkurs moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) programske aktivnosti će se realizovati najkasnije do 31. decembra 2024. godine;
2) sve aktivnosti utvrđene predlogom programa moraju se realizovati na teritoriji Republike Srbije.

3. Trajanje programa

Programske aktivnosti će se realizovati najkasnije do 31. decembra 2024. godine.

4. Konkursna dokumentacija, vreme i način prijave

Konkurs je javan i objavljuje se na internet stranici Ministarstva za brigu o porodici i demografiju: www.minbpd.gov.rs i Portalu e-Uprava www.euprava.gov.rs.

Obrasci za podnošenje predloga programa dostupni su i mogu se preuzeti na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za brigu o porodici i demografiju www.minbpd.gov.rs i na Portalu e-Uprava: www.euprava.gov.rs.

Prijave se dostavljaju u zatvorenoj koverti. Prijavu čini sledeća obavezna dokumentacija dostavljena na propisanim obrascima:

1) Obrazac predloga programa. Predlog programa potpisan od strane lica ovlašćenog za zastupanje udruženja podnosioca predloga programa i overen pečatom udruženja;
2) Obrazac budžeta programa – narativni i tabelarni budžet potpisan od strane lica ovlašćenog za zastupanje udruženja podnosioca predloga programa i overen pečatom udruženja;
3) Obrazac izjave 1. o saradnji udruženja – partnera na programu sa realizatorom programa potpisan od strane lica ovlašćenog za zastupanje udruženja i overen pečatom ukoliko se projekat realizuje u partnerstvu;
4) Obrazac izjave 2. o drugim izvorima finansiranja. U slučaju sufinansiranja realizator programa je u obavezi da na propisanom obrascu dostavi Izjavu o drugim izvorima finansiranja (iz sopstvenih i/ili sredstava donatora), potpisanu od strane lica ovlašćenog za zastupanje udruženja podnosioca predloga programa i overenu pečatom udruženja.

Poželjna dokumentacija:
1. fotokopija rešenja o registraciji,
2. fotokopija izvoda iz statuta udruženja, u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se projekat realizuje.
Obavezna dokumentacija dostavlja se u jednom štampanom i overenom primerku, na srpskom jeziku, pisana ćirilicom i na propisanim obrascima i u elektronskoj verziji na CD-u/USB-u. Predlozi projekata pisani latinicom, rukom ili pisaćom mašinom, kao i oni koji budu dostavljeni bez elektronske verzije dokumentacije na CD-u/USB-u ili mimo propisanih obrazaca, neće se uzeti u razmatranje. Udruženje građana ima pravo da aplicira sa jednim predlogom projekta, koji će realizovati najkasnije do 31. decembra 2024. godine. Predlozi projekata koji su bili finansijski podržani od strane ovog ministarstva, neće biti uzeti u razmatranje.

Korisnik programa dužan je da pre sklapanja ugovora Ministarstvu dostavi:
1) izjavu da sredstva za realizaciju odobrenog programa nisu na drugi način već obezbeđena;
2) izjavu o nepostojanju sukoba interesa;
3) interni akt o antikorupcijskoj politici.
U skladu sa Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o planu podračuna konsolidovanog računa trezora („Službeni glasnik RS“, br. 143/22), posebni korisnici javnih sredstava koji ne pripadaju javnom sektoru, a kojima se vrši prenos sredstava iz budžeta dužni su da otvore poseban namenski podračun kod Uprave za trezor za svaku pojedinačnu/konkretnu namenu (program/projekat). Nakon prestanka osnova zbog kojeg je podračun otvoren, potrebno je da korisnik javnih sredstava izvrši ukidanje istog u skladu sa Pravilnikom o načinu utvrđivanja i evidentiranja korisnika javnih sredstava i o uslovima i načinu za otvaranje i ukidanje podračuna konsolidovanog računa trezora kod Uprave za trezor („Službeni glasnik RS“, br. 99/18 i 40/19).

Takođe, posebni korisnici javnih sredstava koji ne pripadaju javnom sektoru, a kojima se vrši prenos sredstava iz budžeta dužni su da dostave instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju programa/projekata, odnosno za slučaj neizvršavanja ugovorne obaveze.

5. Rok i način za podnošenje predloga programa
Predloge programa dostaviti poštom ili lično na adresu: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Bulevar Mihajla Pupina broj 2, 11070 Novi Beograd, najkasnije do 09. februara 2024. godine. Na koverti obavezno treba naznačiti: puno ime i adresu pošiljaoca, naziv projekta i sledeći tekst: „NE OTVARATI PRE ZAVRŠETKA JAVNOG POZIVA ZA PODNOŠENjE PREDLOGA PROGRAMA ZA DODELU DOTACIJA NAMENjENIH ZA PROJEKTE PORODIČNO-PRAVNE ZAŠTITE GRAĐANA, KOORDINACIJE I SPROVOĐENjA POPULACIONE POLITIKE U 2024. GODINI “.
Blagovremenom prijavom smatra se pošiljka predata pošti/kurirskoj službi/pisarnici najkasnije do 09. februara 2024. godine (pečat pošte), bez obzira na datum prispeća.
Neblagovremeno podnete prijave neće biti razmatrane, a nepotpune se smatraju nevažećim.

6. Kriterijumi za izbor programa

Kriterijumi za ocenjivanje su:
– reference projekta: oblast u kojoj se realizuje projekat, dužina trajanja projekta, broj korisnika uključenih u projekat – (do 15 bodova)
– Jasno opisani i merljivi rezultati programa projekta i njihova usklađenost sa ciljevima konkursa, obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja stanja u oblasti u kojoj se program sprovodi – (do 20 bodova)
– Ocena srazmernosti traženih sredstava i očekivanih rezultata, jasno sastavljen, realan i opravdan budžet- (do 15 bodova)
– Održivost projekta i mogućnost njegovog razvijanja – (do 10 bodova)
– Stepen unapređenja stanja u oblasti u kojoj se program sprovodi – ( do 10 bodova)
– Kreativnost i inovativnost ponuđenih rešenja – (do 10 bodova)
– Kapaciteti (tehnički i ljudski) podnosilaca za realizaciju projektnih aktivnosti – (do 10 bodova)
– Predviđenost sufinansiranja iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, fondova EU, donacija, kredita i drugo – (do 10 bodova).

Radi potpunijeg sagledavanja kvaliteta predloga programa, Komisija za vrednovanje, rangiranje i odabir predloženih programa (u daljem tekstu: Komisija) može zatražiti pojašnjenje programa i dostavljanje dodatne dokumentacije.
Svakom predlogu programa Komisija dodeljuje određeni broj bodova od ukupnih 100 na osnovu čega se sačinjava rang lista programa. Izbor između dostavljenih programa vrši se rangiranjem na osnovu navedenih elemenata i broja bodova.
U razmatranje za finansiranje uzeće se samo programi koji su vrednovani sa preko 50 bodova, jer predlozi programa koji su vrednovani ispod ovog praga nisu zadovoljili postavljene standarde i efikasnost njihove implementacije bi mogla biti upitna.

Prilikom vrednovanja programa Komisija će uzeti u obzir da li je sa uduženjem koje podnosi predlog programa u prethodne dve godine raskinut ugovor zbog nenamenskog trošenja sredstava.

7. Programi koji se neće uzimati u razmatranje:

– Sponzorstva za učestvovanje na skupovima u zemlji i inostranstvu;
– Kupovina tehničke opreme za potrebe udruženja, adaptacija i opremanje prostorija udruženja;
– Izgradnja infrastrukture i građevinske radove u okviru programskih aktivnosti;
– Retroaktivno finansiranje programa čija je realizacija u toku ili čija je realizacija završena;
– Programi kojima se ostvaruje dobit;
– Programi koji izazivaju ili podstiču govor mržnje, netoleranciju i diskriminaciju.

8. Rok i način prihvatanja odobrenih programa

Lista vrednovanja i rangiranja projekata koji se finansiraju iz opredeljenih sredstava donosi se u roku ne dužem od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave i objavljuje se na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za brigu o porodici i demografiju www.minbpd.gov.rs i Portalu e-Uprave www.euprava.gov.rs. Na Listu vrednovanja i rangiranja učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od 8 dana od dana njenog objavljivanja. Odluku o prigovoru nadležni organ donosi u roku ne dužem od 15 dana od dana njegovog prijema. Odluku kojom se odobrava finansiranje projektnih aktivnosti nadležni organ donosi u roku ne dužem od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora. Odluka se objavljuje na zvaničnoj internet stranici nadležnog organa, www.minbpd.gov.rs i Portalu e-Uprava: www.euprava.gov.rs.
Za sva dodatna pitanja zainteresovani se mogu obratiti isključivo putem elektronske pošte, na adresu: projekti@minbpd.gov.rs.

9. Ugovor o korišćenju bespovratnih sredstava

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju zaključuje ugovor kojim se regulišu međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, odnosno udruženja koje je realizator programa i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

KONKURS JE OTVOREN OD 23. JANUARA DO 09. FEBRUARA 2024. GODINE

Detaljnije