MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU – Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava opredeljenih za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinicama lokalne samouprave u 2024. godini

Konkursi

MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava opredeljenih za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinicama lokalne samouprave u 2024. godini

I. Predmet oglašavanja

Javni poziv se raspisuje za dodelu bespovratnih sredstava opredeljenih za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinicama lokalne samouprave u 2024. godini.
Sredstva su obezbeđena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu (“Službeni glasnik RS“, broj 92/23) u okviru Razdela 34 – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Program – 0903 Porodično-pravna zaštita građana, Funkcija – 040 Porodica i deca, Projekat 0009 – Podrška udruženjima u oblasti zaštite porodice i dece, aproprijacija ekonomska klasifikacija 463 – Transferi ostalim nivoima vlasti u ukupnom iznosu od 400.000.000 dinara, radi pružanja podrške sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece u Republici Srbiji za 2024. godinu.

II. Korisnici

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: JLS) koje će sprovoditi mere populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, a koje ispunjavaju uslove definisane Programom podrške sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece u Republici Srbiji za 2024. godinu (u daljem tekstu: Program) i javnim pozivom.

III. Namena bespovratnih sredstava

Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece od značaja za demografski razvoj jedinica lokalne samouprave sa ciljem poboljšanja demografskih parametara u 2024. godini, koji doprinose realizaciji ciljeva utvrđenih Programom:

1) ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta;
2) usklađivanje rada i roditeljstva;
3) facilitacija efikasne saradnje za podizanje kvaliteta života starih, odraslih, mladih i dece radi jačanja solidarnosti između njih;
4) snižavanje psihološke cene roditeljstva;
5) očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja;
6) rešavanje problema neplodnosti;
7) put ka zdravom materinstvu;
8) edukacija iz oblasti populacione politike;
9) aktiviranje lokalne samouprave;
10) osnaživanje porodice kao primarne jedinice društva.

IV. Uslovi za dodelu bespovratnih sredstava

Sredstva za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece u Republici Srbiji mogu se dodeliti JLS koje ispunjavaju sledeće uslove:
1) da su podnele popunjen obrazac prijave za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece JLS, sa potrebnom dokumentacijom u skladu sa javnim pozivom;
2) da JLS u trenutku zaključenja ugovora ima u budžetu planirana sredstva za realizaciju projekta. Ugovor neće biti zaključen ukoliko JLS ne postupi u skladu sa ovim zahtevom;
3) da su obezbedile neophodnu tehničku dokumentaciju, kao i da će obezbediti sve potrebne dozvole za realizaciju projekta;
4) da su predložene mere populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece u skladu sa ciljevima i namenom Programa;
5) da JLS ima lice odgovorno za sprovođenje i realizaciju projekta.

V. Neophodna dokumentacija za prijavljivanje
Neophodna dokumentacija koja se obavezno podnosi prilikom prijavljivanja je:
1. Pravilno popunjen Obrazac 1- Prijava za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.
2. Izvod iz odluke o obrazovanju tela koje sprovodi mere populacione politike ili odluke o imenovanju lica zaduženog za sprovođenje mera populacione politike.

VI. Finansijski okvir
Sredstva su obezbeđena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu (“Službeni glasnik RS“, broj 92/23) u okviru Razdela 34 – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Program – 0903 Porodično- pravna zaštita građana, Funkcija – 040 Porodica i deca, Projekat 0009 – Podrška udruženjima u oblasti zaštite porodice i dece, aproprijacija ekonomska klasifikacija 463 – Transferi ostalim nivoima vlasti u ukupnom iznosu od 400.000.000 dinara, radi pružanja podrške sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece u Republici Srbiji za 2024. godinu.
Sredstvima budžeta Republike Srbije može se sufinansirati do 60% procenjenih troškova predloženih mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece.
Maksimalni iznos sufinansiranja može biti do 20.000.000 dinara.

VII. Kriterijumi
Postupak ocenjivanja i odabira predloženih mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece sprovodi se po sledećim kriterijumima:
1) pripadnost određenom području Republike Srbije (Autonomna pokrajina Vojvodina, Grad Beograd, Šumadija i Zapadna Srbija, Južna i Istočna Srbija);
2) demografski indikatori;
3) procena održivosti predloženih mera;
4) očekivani efekti predloženih mera;
5) stepen razvijenosti JLS;
6) usklađenost predloženih mera na lokalnom nivou sa strateškim dokumentima na nacionalnom nivou;
7) da li je predložena mera usmerena na podršku starosno osetljivom stanovništvu (rano detinjstvo, adolescencija, starost).
U pogledu stepena razvijenosti JLS primenjuje se važeća jedinstvena lista razvijenosti područja i JLS u momentu objavljivanja Javnog poziva.
U pogledu demografskih inidikatora koriste se podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Na osnovu teritorijalne pripadnosti vrši se razvrstavanje JLS po grupama.
Na osnovu kriterijuma iz ovog dela, tač. 2) –7) vrši se ocenjivanje predloženih mera po grupama, koje mogu biti ocenjene sa maksimalno 100 poena.
Sredstva će se dodeliti prvorangiranim JLS iz svake grupe, odnosno područja.
Ukoliko po dodeli sredstava prvorangiranim JLS preostane raspoloživih sredstava, ista će se dodeliti JLS čije su predložene mere ocenjene sa najviše bodova, nezavisno od toga kom području pripadaju.

VIII. Postupak odabira prijava i način prenosa bespovratnih sredstava
Pregled dostavljene dokumentacije, proveru ispunjenosti uslova za dodelu sredstava, ocenu, rangiranje i odabir mera vrši Komisija za ocenjivanje, rangiranje i odabir predloženih mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece JLS (u daljem tekstu: Komisija), koju rešenjem obrazuje ministar za brigu o porodici i demografiju (u daljem tekstu: ministar).
Komisija razmatra samo potpune i blagovremeno podnete prijave.
Komisija ne mora odobriti sredstva za sve mere koje su predložene, niti mora odobriti u celosti iznos koji je predložen za sufinansiranje.
Komisija može izvršiti dodatnu proveru dostavljene dokumentacije, tako što će tražiti pismenim putem dodatne informacije od podnosioca prijave, ali samo od onih JLS koje su ispunile sve uslove iz Javnog poziva.
U skladu sa Kriterijumima za ocenjivanje i odabir mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, Komisija vrši rangiranje mera.

Po izvršenom rangiranju Komisija utvrđuje predlog odluke o odobravanju sredstava za sufinansiranje predloženih mera JLS i dostavlja ga ministru.

Predlog odluke sadrži: naziv JLS, naziv predloženih mera i iznos odobrenih sredstava.

Ministar donosi Odluku o odobravanju sredstava za sufinansiranje predloženih mera JLS (u daljem tekstu: Odluka).

Odluka se objavljuje na internet stranici Ministarstva: www.minbpd.gov.rs i Portalu e-Uprava: www.euprava.gov.rs.

Nakon donošenja Odluke, zaključuje se ugovor o realizaciji programa sa JLS, kojim se uređuju prava i obaveze ugovornih strana.
Prilikom zaključenja ugovora između Ministarstva i JLS, učešće Ministarstva određuje se u istoj proporciji po kojoj su sredstva dodeljena odlukom.

U slučaju da JLS odustane od potpisivanja ugovora, odluka se može izmeniti, odnosno dopuniti rangiranim merama prema već utvrđenom redosledu, a ukoliko to iz bilo kog razloga nije moguće, Ministarstvo može raspisati novi javni poziv.

Sva odobrena, a neutrošena sredstva po ovom programu ili sredstva utrošena suprotno nameni, JLS dužne su da vrate u budžet Republike Srbije, na način propisan zakonom kojim se uređuje budžetski sistem.

IX. Način prijavljivanja i rok za podnošenje prijava
Sredstva se raspoređuju JLS, nakon sprovedenog javnog poziva.
Ministarstvo objavljuje Javni poziv za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece JLS u „Službenom glasniku Republike Srbije”, na internet stranici Ministarstva www.minbpd.gov.rs i Portalu e-Uprava www.euprava.gov.rs.

Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objavljivanja Javnog poziva u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

Tačno popunjen Obrazac 1. – Prijava za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini, sa pratećom dokumentacijom u skladu sa Javnim pozivom dostavlja se preporučenom poštom, na adresu:

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Bulevar Mihajla Pupina 2a, 11070 Novi Beograd.

Prijava se predaje u zatvorenoj koverti sa naznakom: „Prijava za Javni poziv – Prijava za sufinansiranje mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u 2024. godini”, sa punom adresom pošiljaoca na poleđini koverte.

Popunjava se i dostavlja samo jedan obrazac prijave nezavisno od broja mera koje se realizuju.

Kontakt osoba zadužena za pružanje neophodnih informacija za učešće na javnom pozivu i tehničku pomoć prilikom popunjavanja Obrasca 1 ispred Ministarstva je: Jelena Kovačević, kontakt telefon: 011 311 54 21, e-mail: jelena.kovacevic@minbpd.gov.rs.

Detaljnije