EVROPSKI SAVET ZA INOVACIJE I AGENCIJA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA (EISMEA) – Prelazak na održiviji i otporniji ekosistem – osnaživanje malih i srednjih preduzeća u turizmu. (SMP-COSME-2023-TOURSME)

Konkursi

EVROPSKI SAVET ZA INOVACIJE I AGENCIJA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA (EISMEA)

Prelazak na održiviji i otporniji ekosistem – osnaživanje malih i srednjih preduzeća u turizmu. (SMP-COSME-2023-TOURSME)

Cilj/namena konkursa/javnog poziva:
Ovaj poziv ima za cilj opremanje i osnaživanje malih i srednjih preduzeća kako bi prešla na održivije i otpornije prakse, kako je prioritizovano u strateškom dokumentu Evropske unije “Putevi tranzicije turizma” (u okviru dokumenta “Ažuriranje industrijske strategije”, skraćeno: (COM(2021)350 final)).
Akcija će doprineti tranziciji evropskog turističkog ekosistema pružanjem direktnе i indirektnе podrške, bilo finansijske ili savetodavne, uključujući posredovanje konzorcijuma organizacija relevantnih interesnih strana turističke industrije, pomoć malim i srednjim preduzećima, uključujući startape i preduzetnike, koji žele razviti inovativne koncepte i projekte koji doprinose tranziciji EU turizma. Ovo može uključivati dalji razvoj i prenos najboljih praksi i rešenja identifikovanih kroz prethodnih poziva.

Aktivnost će imati za cilj pružanje:
• Direktne podrške inovativnim projektima koje prezentuju treće strane, npr. MSP
• Tehničke podrške, saveta i izgradnje kapaciteta što većem broju MSP prema njihovim potrebama, pokušavajući obuhvatiti širok geografski spektar,
• Sakupljanje najboljih praksi s ciljem pružanja donosiocima politika ažuriranih, empirijskih dokaza o sprovođenju prioriteta utvrđenih u dokumentu “Putevi tranzicije turizma“

Očekivani uticaj:
1. Povećana otpornost i konkurentnost MSP-ova u turizmu kroz bolje usvajanje principa održivosti, aspekata pristupačnosti, inovacija i digitalizacije (tj. upotreba novih tehnologija, ozelenjavanje, podaci) i kroz povećanu sposobnost praćenja tragova;
2. Novi poslovni modeli u turizmu zasnovani na digitalizaciji, novim tehnologijama, održivosti, pristupačnosti, uslugama za sve vrste korisnika, cirkularnosti, uključivanju lokalnih zajednica i dugoročnim posetiocima;
3. Povećana saradnja u domenu vrednosti u turizmu;
4. Unapređena transnacionalna i prekogranična saradnja, prenos znanja i učenje od vršnjaka;
5. Podrška oporavku turističkog ekosistema od šokova izazvanih COVID-19 i ruskom vojnom agresijom u Ukrajini razvojem i pružanjem najboljih praksi za investicije u oporavak s dugoročnim efektima za zelenu i digitalnu tranziciju.

Pravo učešća imaju:
Da bi projektni predlogi i aplikanti bili prihvatljivi, podnosioci prijava (korisnici i povezana lica) moraju:
• biti pravna lica (javna ili privatna tela)
• biti uspostavljeni u jednoj od prihvatljivih zemalja, tj.:
• članice EU (uključujući prekomorske zemlje i teritorije (OCT))
• zemlje koje nisu članice EU:
• navedene zemlje EEA i zemlje koje su povezane sa Jedinstvenim tržištem Programa ili zemlje koje su u toku pregovora o sporazumu o asocijaciji i gde sporazum stupa na snagu pre potpisa ugovora o dodeli (spisak učestvujućih zemalja).
KOMENTAR: Detaljna lista se nalazi u pozivu na strani 27: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/docs/2021-2027/smp/wp-call/2023/call-fiche_smp-cosme-2023-toursme_en.pdf

Maksimalni iznos po učesniku (u dinarima):
Procenjeni dostupan budžet poziva iznosi 8.500.000 evra. Ovaj budžet može biti povećan za najviše 20%. Očekuje se da će četiri (4) projekta dobiti finansiranje.
Raspisivač konkursa zadržava pravo da ne dodeli sve dostupne fondove ili da ih redistribuira između prioriteta poziva, u zavisnosti od pristiglih predloga i rezultata evaluacije.

Sopstveno učešće:
Balansirani budžet projekta – Aplikacije za grant moraju obezbediti balansirani budžet projekta i dovoljno drugih resursa za uspešnu implementaciju projekta (npr. sopstveni doprinosi, prihodi generisani akcijom, finansijski doprinosi od trećih strana, itd.). Raspisivač konkursa može zatražiti da se smanje procenjeni troškovi ako se pokažu kao neprihvatljivi.

Rok za podnošenje prijava:
21. februar 2024 17:00:00 srednjoevropsko vreme
Informativna sesija:
EISMEA će organizovati informativnu sesiju o ovom pozivu 19. januara 2024. Za više informacija, proverite povezanu stranicu događaja.
(tj. https://eismea.ec.europa.eu/events/online-info-session-call-transitioning-more-sustainable-and-resilient-ecosystem-empowering-tourism-2024-01-19_en)

Kontakt i link:
https://eismea.ec.europa.eu/funding-opportunities/calls-proposals/transitioning-more-sustainable-and-resilient-ecosystem-empowering-tourism-smes-smp-cosme-2023_en