Bespovratna sredstva za inovatina preduzeća

Konkursi

FOND ZA INOVACIONU DELATNOST

Bespovratna sredstva za inovatina preduzeća

Sinergijski efekat nastao iz partnerstva Republike Srbije i Evropske unije daje ključni podsticaj finansiranju inovacija u Srbiji i jačanju veza između istraživačkog i privatnog sektora, zaključeno je danas na skupu u Naučno-tehnološkom parku Beograd.

Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije objavio je danas novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovacija srpskih preduzeća.

Javni poziv vredan 9 miliona evra je deo zajedničkog ulaganja Srbije i EU kroz projekat „Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP“, čija ukupna vrednost iznosi 20 miliona evra.

Ovom prlikom, održan je događaj „Srbija i Evropska unija za inovacije“ u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu prisutnima su se obratili predstavnici Vlade Srbije, institucija i diplomatskog kora.

„Nauka i inovacije su ključne za konkurentnost i razvoj. Samo su nauka i inovacije tokom istorije civilizaciju gurale napred. Zbog toga, Srbija kontinuirano radi unapređivanju sistema za nauku i istraživanje. Ovaj sistem je takav da, s jedne strane obezbeđuje egzistencijalnu izvesnost za naučnike, a s druge strane sama istraživanja se finansiraju posebno, putem dva državna fonda (Fonda za inovacionu delatnost i Fonda za nauku), kroz koje nastojimo da podržimo kvalitetne projekte koji će doprineti razvoju nauke, ali ne radi razvoje same nauke, već radi njene praktične primene u svakodnevnom životu,“ istakao je prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Od 2001. godine EU je izdvojila više od 250 miliona evra za projekte koji su imali za cilj poboljšanje i jačanje raznih sektora srpske privrede, naročito sektora malih i srednjih preduzeća, koji predstavlja izuzetno značajan sektor u procesu razvijanja tržišne privrede Srbije, kao i doprinosu procesu evropskih integracija Srbije. Ukupno je 41 milion evra dodeljen samo za finansiranje inovacija, nauke i tehnologije.

Ambasador Žiofre je naglasio ukazao na mogućnosti za mlade inovatore u Srbiji: „Finansirali smo 137 projekata u raznim sektorima i već smo rezervisali dodatna sredstva tako da će naša buduća izdvajanja skočiti na impresivnih 46,8 miliona evra za bespovratna sredstva za inovatore u Srbiji. Ovo lako može podrazumevati još 100 odobrenih grantova za inovatore iz Srbije. Ovo je važno jer doprinosi transformisanju ekonomije u digitalnu ekonomiju zasnovanu na znanju. Ovo su važni faktori za kvalitetna radna mesta i otvaranje novih radnih mesta u Srbiji, što je opet važno za konkurentnost nacionalne ekonomije i društva“.

Projekti o kojima danas govorimo zajednički su podržali Evropska unija i Vlada Republike Srbije, nakon što smo se sa jedne strane, mi rukovodili prioritetima nacionalnih reformi, a sa druge strane, Unija je definisala najvažnije oblasti u koje želi da investira. Odluka o finansiranju koju zajedno donosimo, odnosi se uvek na one projekte koji će najviše uticati na rast i razvoj ali i koji će najbolje dopreti do naših građana, a naučnu zajednicu i mlade motivisati da rade u naučno-istraživačkoj oblasti. Projekti o kojima danas govorimo potpuno odgovaraju kriterijumima koje smo pred njih postavili i 2014 i 2018, kada smo ih programirali. Suština jeste da se nauka primeni u privredi i da donese ne samo impuls razvoju koji je vrlo važan, nego i konkretnu komercijalnu dobit mladim preduzetnicima u ovim inovativnim projektima, za koje su pokazali hrabrost i ideju. Njihovi proizvodi postaju dostupni i na evropskom tržištu doprinoseći time i globalnoj konkurentnosti Evrope. Pitanje, dakle, nije više samo šta EU donosi Srbiji, već i na koji način Srbija doprinosi Uniji, a doprinosi mnogo i sada, kao pristupajuća zemlja“, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Za 6 godina rada kroz programe NTP Beograd podržano je više od 120 kompanija. Sinergija koju imamo u zajednici NTP Beograd, kroz ulaganja Vlade Republike Srbije, Vlade Švajcarske, a posebno ogromnih ulaganja Evropske unije, učinila je da ovaj inovativni ekosistem ubrzano raste i čini nas ponosnim“, kaže direktorka NTP Beograd Gordana Danilović Grković.

Četiri firme predstavile su svoje proizvode koji su podržane kroz programe Fond zahvaljujući sredsvima iz IPA projekta „Razvoj novih proizvoda i usluga od strane MSP kroz komercijalizaciju istraživanja“:
• Beogradski startap Pirate Art pruža pristupačne estetske obloge za proteze;
• Beogradska IT firma Digital Mind razvila je premijum platformu za onlajn izložbe i prodaju umetničkih dela;
• Suncokret iz Hajdukova proizvodi organske, veganske, bezglutenske krekere proizvedene po novoj formuli;
• Zanus, mladi i entuzijastičnim tim inženjera iz Valjeva koji se bavi robotikom i hardverom, razvio je najsavremeniji robotski sistem za emitovanje za autonomne operacije za video produkciju.

Bespovratna sredstva namenjena su preduzećima za razvoj inovativnih proizvoda, usluga ili tehnologija, a predloge inovativnih projekata mogu dostaviti putem portala Fonda do 15. marta 2022 do 15:00 časova. Evropska unija je ranije već finansirala 137 projekata u ovoj oblasti kroz programe podrške Fonda za inovacionu delatnost.

Detaljnije