Programa podrške neformalnim grupama za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica “Snažno zeleno“

Konkursi

BEOGRADSKA OTVORENA ŠKOLA, INŽENJERI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Programa podrške neformalnim grupama za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica “Snažno zeleno“

Otvoren je prvi krug Programa podrške neformalnim grupama za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica “Snažno zeleno“ koji sprovode Mladi istraživači Srbije, u okviru projekta “Zeleni inkubator – razvoj kompetentnog civilnog društva za podršku implementaciji pravnih tekovina EU o životnoj sredini”.

Misli veliko, učini bar malo – pokreni lavinu!
Više od četrdeset godina Mladi istraživači Srbije pokreću i razvijaju aktivnosti koje doprinose održivom razvoju, volonterizmu i zaštiti životne sredine. Podrška neformalnim grupama je logičan korak unapred, znajući da najbolje ideje dolaze od grupe građana koja se spontano okupi i ima slobodu odlučivanja.
Verujući u građanski aktivizam i važnost lokalnih inicijativa, u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS) razvili smo program podrške za naredne tri godine, koji će, nadamo se, prerasti u naš zajednički, dugoročni rad na zaštiti životne sredine.
Pozivamo vas da krenemo SNAŽNO, i ZELENO, u dalji razvoj naših lokalnih zajednica!

Ko može da se prijavi?
Za učešće u programu se mogu prijaviti neformalne grupe od minimalno 5 osoba koje su državljani i borave na teritoriji Republike Srbije, među kojima se jedan/jedna izdvaja kao zvaničan koordinator/predstavnik grupe, tj. koordinatorka/predstavnica grupe (mora biti punoletan/na) i koje su direktno odgovorne za pripremu i realizaciju projekta koji predlažu.

Koje aktivnosti podržavamo?
Predloženi projekat može uključiti sledeće aktivnosti: kampanje o pitanjima koja se tiču pružanja informacija i podizanja svesti stanovništva o važnosti, zaštiti i promociji životne sredine i prirodnog nasleđa; kreiranje medijskih sadržaja malog formata; javne manifestacije i događaji: tribine, okrugli stolovi, radionice, ulične akcije; marketinške aktivnosti za unapređenje lokalnih zelenih proizvoda; podrška izgradnji ili nadogradnji/obnovi zelene infrastrukture male veličine; aktivnosti osmišljene za podsticanje ekološki prihvatljivih ekonomskih aktivnosti; aktivnosti osmišljene za borbu protiv zagađenja i neodrživog korišćenja resursa; podrška uvođenju dobrih praksi i modela upravljanja životnom sredinom iz Evropske unije; zagovaranje za zaštitu životne sredine u skladu sa standardima Evropske unije; pristup pravnoj zaštiti u vezi sa pitanjima zaštite životne sredine; promovisanje učešća građana u procesima donošenja odluka u vezi sa životnom sredinom.

Lista navedenih aktivnosti nije konačna a više detalja o aktivnostima možete pročitati u Smernicama za program podrške neformalnim grupama „Snažno zeleno“.

Budžet programa
Raspoloživi fond za 2020. godinu iznosi 4.737.000 RSD. U ovoj godini, biće podržano najmanje 20 neformalnih grupa u maksimalnom iznosu od 236.850 RSD po projektu.

Kako učestvovati u programu „Snažno zeleno“?
1. Upoznajte se detaljnije sa programom
Pročitaje Smernice za program podrške neformalnim grupama „Snažno zeleno“.
2. Rešite sve svoje nedoumice u vezi ovog poziva
Postavite pitanja elektronskim putem na info@snaznozeleno.rs
Odgovore na već postavljena pitanja možete pronaći ovde
3. Prijavite se!

Prijavu (koja sadrži projektnu dokumentaciju: Aneks 1: Obrazac predloga projekta, Aneks 2: Obrazac budžeta i Aneks 3: izjavu neformalne grupe) poslati elektronskim putem na konkurs@snaznozeleno.rs
Obrazac predloga projekta možete preuzeti OVDE.
Obrazac budžeta možete preuzeti OVDE.
Obrazac izjave možete preuzeti OVDE.

Prijem vaše projektne dokumentacije će biti potvrđen od strane Mladih istraživača Srbije putem e-pošte.

Nakon selekcije projekata SVI koji su se prijavili na konkurs će biti obavešteni o rezultatima.

Vremenski rokovi
Poziv za prijavu projekata je otvoren od 01.07.2020. godine do utroška sredstava u fondu, što znači da je konkurs za prijave otvoren stalno, čime se pruža mogućnost neformalnim grupama da se prijave kada god im je potrebna finansijska podrška. Procena i odabir projekata će se vršiti 4 puta godišnje, a na sajtu www.mis.org.rs biće redovno objavljivani datumi zasedanja komisije. Maksimalno trajanje podržanih projekata u okviru programa je do 8 meseci, a moraju se završiti zaključno sa 10. decembrom tekuće godine.

ČEKAMO VAŠE PRIJAVE!
Projekat Zeleni inkubator realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ), u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije (MIS) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS), a uz podršku Evropske unije. Više o projektu možete pročitati OVDE.

Detaljnije