JAVNI KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA UDRŽENJIMA GRAĐANA ZA FINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI UNAPREĐENJA POLOŽAJA ROMA I ROMKINJA

Konkursi

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku,demografiju i ravnopravnost polova, dodeljuje bespovratna sredstva udruženjima građana u iznosu od 4.000.000,00 dinara. Sredstva su obezbeđena Finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova za 2018. godinu u okviru Programa 1001 – Unapređenje i zaštita ljudskih i manjinskih prava i sloboda, programska aktivnost 1016 – Podrška socijalnoj inkluziji Roma na teritoriji AP Vojvodine, ekonomska klasifikacija 4819 – dotacije ostalim neprofitnim institucijama, iz izvora finansiranja 01 00 Prihodi iz budžeta, radi realizacije projekata iz oblasti unapređenja položaja Roma i Romkinja.
CILJEVI FINANSIRANJA:
– Podrška aktivnostima kojima se afirmiše implementacija i primena Strategije za unapređivanje položaja Roma na teritoriji AP Vojvodine, sa ciljem integracije Roma i Romkinja u društvene tokove.
– Podrška programima koji su od interesa za realizaciju prioritetnih oblasti Dekade Roma kao što su obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i zdravlje Roma.
– Osnaživanje Roma i Romkinja, lidera/ki romskih neprofitnih organizacija/udruženja građana za uključivanje u procese donošenja odluka, planiranje i sprovođenje strateških planova, pre svega na lokalnom nivou.
– Promocija i integrisanje principa rodne ravnopravnosti u romskoj, ali i u većinskoj zajednici, posebno javnim akcijama i kampanjama koje imaju za cilj podizanje svesti javnosti;
– Podrška aktivnostima u vezi sa obukama radi lakšeg pronalaženja posla, sticanje novih znanja i veština, promovisanje preduzetništva kod Roma i Romkinja;

USLOVI KONKURSA:
1. Pravo učešća na Konkursu imaju udruženja građana sa teritorije AP Vojvodine koja svojim programima afirmišu i podstiču ciljeve Konkursa.
2. Podnosilac može aplicirati samo sa jednim projektom, a visina traženih sredstava ne može biti veća od 300.000,00 dinara.
3. Neprofitne organizacije/udruženja građana sa teritorije AP Vojvodine, koja nisu ispunila ranije ugovorenu obavezu a ugovorena obaveza je istekla prema Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, izuzeti su od prava na dodelu sredstava.
4. Prijave na Konkurs podnose se na konkursnim obrascima, koji se mogu preuzeti sa sajta www.socijalnapolitika.vojvodina.gov.rs i sa pripadajućom dokumentacijom, dostavljaju u zatvorenoj koverti na adresu: Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, 21000 Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16, sa naznakom na licu koverte: “Ne otvarati – prijava na Konkurs za finansiranje projekata u oblasti unapređenja položaja Roma i Romkinja“, poštom ili lično preko pisarnice pokrajinskih organa.
Podnosilac prijave dostavlja sledeću dokumentaciju: fotokopiju OP obrasca (overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje) i fotokopija izvoda iz Statuta u kome je utvrđeno da se ciljevi ostvaruju u oblasti u kojoj se konkurs realizuje, popunjen konkursni obrazac uz opis projekta i aktivnosti kojima će se unaprediti položaj Roma i Romkinja sa planom utroška sredstava-budžetom projekta.
Neblagovremene i nekompletne prijave neće se razmatrati.
5. Konkurs će biti objavljen u „Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine”, odnosno u dnevnom listu „Dnevnik” i na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.
6. Komisija procenjuje i vrednuje pristigle prijave prema sledećim kriterijumima:
1. Prema referencama delatnosti, odnosno poslova i programa za oblast u kojoj se oni realizuju (od 0 do 50 bodova):
– usklađenost projektnih sadržaja s predmetom i ciljem javnog konkursa i relevantnost za oblast u kojoj se realizuje javni konkurs (do 10 bodova);
– jasno formulisani i povezani ciljevi, aktivnosti i rezultati projekta i njihova usklađenost s vremenskom dinamikom predviđenom za realizaciju (do 10 bodova);
– broj direktnih korisnika projekta i kapaciteti podnosioca prijave za upravljanje projektom (do 10 bodova);
– procenat Roma u ukupnom udelu stanovništva u JLS na čijoj teritoriji se sprovode projektne aktivnosti (do 10 bodova)
– mogućnost razvijanja programa i njegova održivost (do 10 bodova).
2. Prema ciljevima koji se postižu realizacijom projektnih aktivnosti, doprinos stepenu unapređivanja stanja u oblasti u kojoj se aktivnosti sprovode (ukupno najviše do 20 bodova po oblasti za koju je prijava podneta):
– doprinos stepenu unapređivanja položaja Roma i Romkinja u oblastima koje su predviđene Strategijom za unapređenje položaja Roma (do 10 bodova);
– doprinos unapređivanju kvaliteta usluga, zaštite i kvaliteta života ciljne grupe, kao i doprinos projekta unapređenju rodne ravnopravnosti u romskoj zajednici (do 10 bodova).
3. Prema ekonomičnosti budžeta, usklađenosti budžeta s planiranim aktivnostima i postojanju sufinansiranja programa iz drugih izvora (ukupno najviše do 30 bodova):
– procena ekonomičnosti budžeta projekta i usklađenosti budžeta s planiranim aktivnostima (do 10 bodova);
– visina traženih sredstava u poređenju sa ukupnim obimom sredstava na koja se javni konkurs odnosi (do 10 bodova);
– stepen obezbeđenosti sopstvenih sredstava ili sredstava iz drugih izvora (do 10 bodova).

7. Rešenje o dodeli sredstava po isteku Konkursa objaviće se na sajtu Sekretarijata, nakon čega se podnosilac projekta poziva da potpiše ugovor i preda Sekretarijatu blanko solo menicu, sa meničnim ovlašćenjem, registrovanu u svojoj poslovnoj banci, na ime garancije urednog izvršavanja obaveza. Ukoliko se podnosilac projekta ne odazove pozivu za potpisivanje ugovora u roku od 15 dana od dana obaveštenja da mu je projekat odobren, smatraće se da je odustao od realizacije projekta.

Konkursna dokumentacija se ne vraća.

Rok za podnošenje konkursne dokumentacije je 30.08.2018.godine.
Informacije u vezi sa Konkursom mogu se dobiti u Sekretarijatu na telefon 021/452-320.