Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2018. godinu

Konkursi

MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA

Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2018. godinu

Predmet konkursa
Predmet konkursa je finansiranje ili sufinansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti nastalih u proteklih pet godina, kao i finansiranje ili sufinansiranje nastajanja novih umetničkih dela savremenih umetnika.

Cilj konkursa
Cilj konkursa je podsticanje razvoja vizuelnih umetnosti putem osavremenjivanja umetničkih zbirki (kolekcija) i jačanja kapaciteta ustanova kulture, podrška savremenim vizuelnim umetnicima i osnaživanja sistemskog razvoja umetničkog tržišta, razvijanja vizuelne kulture, kao i kroz razvijanje intersektorske (javni, civilni i privatni sektor) i interresorne saradnje (kultura-prosveta, kultura- zdravstvo itd.).

Kategorije konkursa
Konkurs je osmišljen u pet sledećih kategorija:
Kategorija 1 – Finansiranje ili sufinansiranje umetničkih dela nastalih u proteklih pet godina za umetničke zbirke ustanova kulture kojima je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (muzeji, spomen-zbirke, galerije, kulturni centri, arhivi, biblioteke, zavodi itd.), kao i za umetničke zbirke organizacija civilnog društva od posebnog značaja. Za ovu kategoriju konkursa mogu konkurisati ustanove kulture kojima je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, (muzeji, spomen-zbirke, galerije, kulturni centri, arhivi, biblioteke, zavodi itd.), kao i Srpska akademija nauka i umetnosti, i Matica srpska.

Kategorija 2 – Finansiranje ili sufinansiranje umetničkih dela nastalih u proteklih pet godina za opremanje prostorija ustanova kulture, prosvete, zdravstva itd.
Za ovu kategoriju konkursa mogu konkurisati umetnici (fizička lica), kao podnosioci prijave zajedno sa ustanovom čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (ustanove kulture, prosvete, zdravstva, itd.) kao korisnikom sredstva.

Kategorija 3 – Finansiranje ili sufinansiranje projekata koji imaju za cilj nastajanje novih umetničkih dela (murali, mozaici, grafiti, ambijentalne postavke i druga umetnička dela) za potrebe ustanova kulture čiji je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (muzeji, spomen-zbirke, galerije, kulturni centri, arhivi, biblioteke, zavodi itd.).
Za ovu kategoriju konkursa mogu konkurisati ustanove kulture kojima je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, (muzeji, spomen-zbirke, galerije, kulturni centri, arhivi, biblioteke, zavodi itd.), udruženja u kulturi i drugi subjekti u kulturi.

Kategorija 4 – Finansiranje ili sufinansiranje projekata koji imaju za cilj nastajanje novih umetničkih dela (murali, mozaici, grafiti, ambijentalne postavke i druga umetnička dela) za potrebe ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (ustanove prosvete, kao što su osnovne i srednje škole, fakulteti, ustanove zdravstva kao što su bolnice i druge ustanove), osim ustanova kulture.
Za ovu kategoriju konkursa mogu konkurisati ustanove kulture kojima je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, udruženja u kulturi i drugi subjekti u kulturi.

Kategorija 5 – Finansiranje ili sufinansiranje projekata koji imaju za cilj nastajanje novih umetničkih dela u javnom prostoru (murali, mozaici, grafiti i druga umetnička dela).
Za ovu kategoriju konkursa mogu konkurisati ustanove kulture kojima je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (muzeji, spomen-zbirke, galerije, kulturni centri, arhivi, biblioteke, zavodi itd.), udruženja u kulturi i drugi subjekti u kulturi.
Pravo učešća za svih pet navedenih kategorija nemaju ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, a koje se finansiraju shodno članu 74. Zakona o kulturi.

Kriterijumi konkursa
Komisija će se rukovoditi kriterijumima koji su predviđeni članom 3. Uredbe o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, Autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave:
1) usklađenost projekta sa opštim interesom u kulturi i ciljevima i prioritetima konkursa;
2) kvalitet i sadržajna inovativnost projekta;
3) kapaciteti potrebni za realizaciju projekta i to:
(1) stručni, odnosno umetnički kapaciteti,
(2) neophodni resursi;
4) finansijski plan – razrađenost, usklađenost sa planom aktivnosti projekta, ekonomičnost i uključenost više izvora finansiranja;
5) stepen uticaja projekta na kvalitet kulturnog života zajednice.

Komisija će se rukovoditi i sledećim smernicama:
1) osavremenjivanje umetničkih zbirki (kolekcija) delima umetnika koji nisu zastupljeni ili su nedovoljno zastupljeni u umetničkoj zbirci ustanove kulture, što se dokazuje overenom izjavom (za kategoriju 1);
2) osavremenjivanje umetničkih zbirki (kolekcija) muzeja, galerija i spomen-zbirki delima afirmisanih umetnika (za kategoriju 1);
3) finansiranje umetničkih dela koja prevazilaze lokalni značaj;
4) promocija umetničkih dela mladih umetnika u cilju razvoja njihovih karijera i njihovog aktivnog učešća u društvu;
5) usklađenost umetničkog dela sa ambijentalnom celinom (za kategor. 2, 3, 4 i 5);
6) adekvatno čuvanje i prezentacija umetničkih dela i zbirki nastalih tokom realizacije projekata;
7) visoki profesionalni standardi u radu ustanove kulture;
8) savremeno koncipirana prezentacija dela iz umetničke zbirke ustanove kulture (kolekcija) u dosadašnjoj praksi ustanova.
9) podsticanje raznolikosti kulturnih izraza, društvene kohezije, opšteg blagostanja i interkulturnog dijaloga;
10) omogućavanje uslova za ravnomeran kulturni razvoj u Republici Srbiji i decentralizaciju kulture;
11) novi pristupi i koncepti kako u savremenoj kulturi tako i u oblasti kulturnog nasleđa, te interdisciplinarnost u umetnosti i kulturi;
12) profesionalna saradnja i povezivanje aktera u polju kulture – posebno saradnja javnog, civilnog i privatnog sektora, i povezivanje oblasti kulture sa obrazovanjem, naukom, turizmom, urbanističkim i prostornim planiranjem i drugim oblastima;
13) interpretacija i kritičko razmatranje i kritička recepcija kulture u savremenim društvenim, političkim i medijskim okolnostima, kako na lokalnom, tako i na regionalnom, evropskom i međunarodnom planu;
14) promocija savremenih umetničkih formi i izraza i unapređenje razumevanja ideja i jezika savremene umetnosti, kao i podrška inovativnim i eksperimentalnim projektima.

Prijava za konkurs i način dostavljanja
Prijava za konkurs mora da sadrži sledeću dokumentaciju:
1. Popunjen formular (preuzet sa zvanične internet prezentacije Ministarstva kulture i informisanja: www.kultura.gov.rs)
2. Profesionalna biografija umetnika o čijem je delu reč
3. Vizuelna dokumentacija: fotografije umetničkih dela koji se predlažu za finansiranje/ skice umetničkih dela za čije se nastajanje konkuriše; opcionalno – katalozi, portfolio i drugi štampani materijali umetnika, ustanove kulture, i/ ili vizuelni materijali na CD-u
4. Podaci o ustanovi („lična karta“ ustanove – istorijat, vizija, misija, ciljevi, aktivnosti u proteklom periodu)
5. Detaljan opis projekta
6. Detaljno razrađen budžet (specifikacija troškova iskazana isključivo u dinarima)
7. Istorijat i opis stanja umetničke zbirke (za ustanove kulture kojima je osnivač autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave)
8. Ugovor ili potvrda o saradnji (za kategorije 2, 3, 4 i 5)
9. Potvrdu (odobrenje) od nadležne ustanove za realizaciju umetničkog dela u javnom prostoru (za kategoriju 5)
10. Overena izjava o nezastupljenosti ili o nedovoljnoj zastupljenosti umetničkog dela u umetničkoj zbirci ustanove kulture, a koje se predlaže za finansiranje (za kategoriju 1)

Prijava za konkurs se dostavlja u 4 (četiri) primerka sa potrebnom dokumentacijom, uredno složenom po navedenom redosledu.

Prijave za konkurs dostavljaju se isključivo poštom, na adresu: Ministarstvo kulture i informisanja, Vlajkovićeva br. 3, 11 000 Beograd, sa naznakom „Konkurs za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti za 2018. godinu“.

Ukoliko jedan podnosilac prijave konkuriše sa više projekata ili umetničkih dela, za svaki projekat odnosno umetničko delo podnosi prijavu za konkurs pojedinačno.

Neblagovremene i nedopuštene prijave biće odbačene. Prijave napisane rukom i pisaćom mašinom nisu prihvatljive.

Konkursni materijal se ne vraća.

Trajanje konkursa
Konkurs je otvoren od 20. juna do 20. jula 2018. godine.

Rezultati konkursa će biti objavljeni na zvaničnoj internet stranici Ministarstva kulture i informisanja. Na taj način će Ministarstvo kulture i informisanja obavestiti sve podnosioce prijava i širu javnost o rezultatima konkursa.

Dodatne informacije
Za sva pitanja vezana za postupak prijavljivanja na konkurs zainteresovani se mogu obratiti Ministarstvu kulture i informisanja telefonom (broj 011 3398026) ili i na elektronsku adresu: dimitrije.tadic@kultura.gov.rs.

Detaljnije