Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija za preradu voća, povrća, grožđa, proizvodnju alkoholnih pića

Konkursi

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA POLJOPRIVREDU, VODOPRIVREDU I ŠUMARSTVO

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija za preradu voća, povrća (uključujući i pečurke), grožđa, proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića na teritoriji AP Vojvodine u 2017.godini

Cilj Konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija za preradu voća, povrća (uključujući i pečurke) i grožđa na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini (u daljem tekstu: Konkurs) jeste ulaganje u novu opremu, radi povećanja prihoda na poljoprivrednim gazdinstvima i zapošljavanja ruralnog stanovništva.

Predmet Konkursa jeste dodela bespovratnih sredstava u novu opremu za sušenje, zamrzavanje, blanširanje, pasterizaciju, sterilizaciju proizvoda od voća i povrća (uključujući i pečurke), opremu za proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića i opremu za prijem, preradu, punjenje i pakovanje proizvoda od voća, povrća (uključujući i pečurke), grožđa, vina i jakih alkoholnih pića.

VISINA I NAMENA SREDSTAVA

Bespovratna sredstava koja se dodeljuje po Konkursu iznose ukupno 50.000.000,00 dinara.

Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 50% od ukupne vrednosti investicije.

Za podnosioce prijava ‒ fizička lica i preduzetnike, čija je investicija na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, lica mlađa od 40 godina i žene ‒ bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 60% od ukupne vrednosti investicije.

Prilikom obračuna, uzima se vrednost investicije bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava ‒ do 2.000.000,00 dinara, a ukoliko je podnosilac prijave žena ili lice mlađe od 40 godina, odnosno ukoliko se investicija realizuje na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, maksimalni iznos bespovratnih sredstava jeste do 2.200.000,00dinara.

Minimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi iznosi 100.000,00 dinara, a razmatraće se samo prijave čija je vrednost investicije 200.000,00 dinara ili veća od tog iznosa.

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu namenjena su za:

  1. nabavku nove opreme i uređaja za sušenje voća, povrća (uključujući i pečurke) i grožđa kao i njihovih proizvoda: sušare (na primer: tunelske, trakaste, komorne), oprema i uređaji za sušenje u vakumu, oprema i uređaji za mikrotalasno sušenje, oprema i uređaji za osmotsko sušenje, oprema i uređaji za sušenje zamrzavanjem – liofilizator, druga i slična oprema i uređaji namenjeni za ovu vrstu investicije;
  2. nabavku nove opreme i uređaja za zamrzavanje voća i povrća, kao i njihovih proizvoda: kontinualni tunel za zamrzavanje, uređaji za zamrzavanje u blokovima, klasičan tunel, druga i slična oprema i uređaji namenjeni za ovu vrstu investicije;
  3. nabavku nove opreme i uređaja za blanširanje, pasterizaciju i sterilizaciju proizvoda od voća, povrća (uključujući i pečurke) i grožđa: blanšeri razni s pripadajućom opremom, pasterizatori (na primer: pločasti, cevni, tunelski), sterilizatori (horizontalni, vertikalni, kontinualni i diskontinualni, odnosno autoklavi), paster kada druga i slična oprema i uređaji namenjeni za ovu vrstu investicije;
  4. nabavku opreme za proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića: inoks sudovi za vino i rakiju, vinifikatori, univerzalne posude za vino i jaka alkoholna pića, uređaji za kontrolisanu fermentaciju i hladnu stabilizaciju vina, parni generatori za sterilizaciju opreme i sudova i uređaji za pranje, drveni sudovi i burići za barikiranje, filteri, muljače, pumpe, centrifugalni separatori, sistemi za ubacivanje azota, pneumatske prese, mlinovi i pasirke za voće, kazani za destilaciju;
  5. nabavku nove opreme za prijem, preradu, punjenje i pakovanje proizvoda od voća, povrća (uključujući i pečurke) i grožđa: oprema za pranje, vage (kolske, podne), transporteri (horizontalni, kosi ili vertikalni), mehanički filteri, pumpe, odvajači vazduha, suvi i vazdušni prečistač, oprema i uređaji za vađenje semene lože, odvajanje, sečenje, ljuštenje, mlevenje i pasiranje, oprema za odvajanje koštica, uređaji za koncentrisanje, uređaji za punjenje i doziranje naliva sa pripadajućom opremom, uređaji za odmeravanje i doziranje komponenti sa pripadajućom opremom, uređaji za pakovanje sa pripadajućom opremom, uređaji za zatvaranje ambalaže, ručni i automatski sa pripadajućom opremom, linije za punjenje i etiketiranje uz odgovarajuću opremu, punilice, etiketirke i čepilice, postolja za drvenu barik burad i oprema za transport u sklopu vinarije/destilerije.

Korisnik sredstava može podneti samo jednu prijavu po Konkursu za više namena u okviru jedne tačke, kao i kombinovanjem tačaka 1, 2, 3 i 4 s tačkom 5.

Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava, neće se priznavati ni investicije realizovane pre 01.01.2017. godine niti oprema kupljena pre tog datuma, što mora biti dokumentovano računima sa specifikacijom opreme, otpremnicama, izvodima iz banke, garantnim listovima, kao i carinskim deklaracijama (ukoliko je podnosilac prijave direktni uvoznik) i drugim dokazima, koji nose datum nakon 01.01.2017.godine.

Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i koja se nalaze u aktivnom statusu, i to:

1.    fizičko lice:
–    nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
–    preduzetnik nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

2.    pravno lice:
–    privredno društvo;
–    zemljoradnička zadruga.

Privredno društvo može ostvariti pravo na podsticaje ako je razvrstano u mikro i malo pravno lice, a zemljoradnička zadruga ukoliko je razvrstana u mikro, malo ili srednje i veliko pravno lice u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo.

Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 10.09.2017. godine.

Dodatne informacije možete dobiti putem broja telefona 021/456-267; od 10 do 14 časova.

Detaljnije