Konkurs za odobravanje garancija za obezbeđenje kredita namenjenih finansiranju START UP programa radno neaktivnih žen

Konkursi

GARANCIJSKI FOND APV

Konkurs za odobravanje garancija za obezbeđenje kredita namenjenih finansiranju START UP programa radno neaktivnih žena sa teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine

– GARANTNI POTENCIJAL 50.000.000,00 DINARA –

CILJEVI IZDAVANJA GARANCIJA
Osnovni cilj izdavanja garancija je stvaranje preduslova za lakši pristup kreditnim linijama poslovnih banaka, radno neaktivnim ženama, radi obezbeđenja nedostajućih finansijskih sredstava, sa ciljem podsticanja privrednih aktivnosti, efikasnosti i efektivnosti privrednih subjekata u oblasti preduzetništva u funkciji oživljavanja ekonomskih tokova i dinamiziranje održivog razvoja.

NAMENA SREDSTAVA
Pravo učešća na ovom konkursu imaju RADNO NEAKTIVNE ŽENE čije je prebivalište, odnosno buduće poslovno sedište radnje ili preduzeća na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Po ovom Konkursu garantovaće se za kredite odobrene za nabavku opreme i obrtna sredstva, za sledeće oblasti privredne delatnosti:
– proizvodnja i prerada.
– turizma,
– zanatstvo-stari zanati (u smislu Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima),
– proizvodne usluge.

PRIJAVA NA KONKURS
Učesnice konkursa svoju zainteresovanost za izdavanje garancija izražavaju putem podnošenja Prijave.
Obrazac Prijave za učešće na konkursu i metodologiju za izradu poslovnog plana zainteresovane mogu podiđi u Garancijskom fondu AP Vojvodine u Novom Sadu, Hajduk Veljkova br. 11, (Master Centar Novosadskog sajma), radnim danom od 9-15 časova, ili preuzeti sa sajta Garancijskog fonda AP Vojvodine.

Podnosilac Prijave na Konkurs će, kao sredstvo obezbeđenja za obaveze po izdatoj garanciji obezbediti sledeće:
1. sopstvene blanko menice,
2. založno pravo na građevinskom zemljištu ili građevinskom objektu u korist Fonda u dva puta većoj vrednosti od odobrene vrednosti garancije, učesnice Konkursa ili drugog lica ili
3. založno pravo na poljoprivrednom zemljištu u korist Fonda u jedan i po puta većoj vrednosti od odobrene vrednosti garancije, učesnice Konkursa ili drugog lica ili
4. založno pravo na predmetu kreditiranja i bonitetan pristupilac dugu, pravno lice ili
5. založno pravo na predmetu kreditiranja i solidarno jemstvo (dva fizička lica ) za kredite čija je visina do 400.000,00 dinara ili solidarno jemstvo tri fizička lica.

Fond i klijent mogu ugovoriti i druga sredstva obezbeđenja urednog vraćanja dospelih obaveza.

Prioritet u izdavanju garancije određivaće, pored osnovnih, i sledeći kriterijumi:
– veće sopstveno učešće u ukupnoj vrednosti investicije,
– dužina čekanja na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje,
– godine starosti,
– broj novozaposlenih radnika realizacijom investicije,
– broj nezaposlenih članova domaćinstva,
– nerazvijenost opštine.

Urađeni Poslovni planovi i potrebna dokumentacija podležu stručnoj reviziji koju će vršiti pravno lice određeno od strane Fonda, a koje je ovlašćeno i (stručno) kadrovski osposobljeno za vršenje ove vrste poslova i Komisija za izdavanje garancije Garancijskog fonda AP Vojvodine.

Ukoliko se proceni da je potrebno izvršiti reviziju poslovnog plana ili da je potrebno dostaviti dodatnu dokumentaciju, Učesnica konkursa je u obavezi da navedeno učini u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja o toj potrebi.

Smatraće se da je Učesnica konkursa odustala od zahteva za odobrenje garancije ukoliko u ostavljenom roku ne izvrši potrebnu reviziju poslovnog plana ili ne dostavi potrebnu dokumentaciju.

Prijava za učešće na ovom Konkursu sa priloženom dokumentacijom, u slučaju pozitivne odluke o odobrenju garancije, predstavljaće istovremeno i zahtev poslovnoj banci za odobrenje kredita za namene utvrđene ovim Konkursom.

Detaljnije