Javni konkurs za podršku jedinicama lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou

Konkursi

youthbMINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

Javni konkurs za podršku jedinicama lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou

CILJ KONKURSA
Podsticanje aktivnosti mladih u oblastima omladinskog sektora na lokalnom nivou kroz podršku realizaciji lokalnih akcionih planova za mlade i programa i projekata lokalnih kancelarija za mlade.

UČEŠĆE NA KONKURSU
Pravo da konkurišu za dodelu sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata imaju lokalne samouprave koje imaju osnovanu kancelariju za mlade, u skladu sa članom 22. Zakona o mladima.

KRITERIJUM ZA IZBOR
Za realizaciju cilja konkursa ministarstvo će odabrati projekte koji imaju za cilj sprovođenje prioritetnih aktivnosti lokalnih akcionih planova za mlade kojima se utiče na unapređenje položaja mladih u lokalnim sredinama, finansiranjem aktivnosti usmerenih na:

1.    Zapošljavanje mladih i omladinsko preduzetništvo (neformalno obrazovanje u svrhu zapošljavanja i povećanja zapošljivosti, saradnja i umrežavanje sa poslodavcima i drugim akterima u oblasti zapošljavanja mladih, razvijanje usluga i mehanizama koji pospešuju zapošljivost i zaposlenost mladih kroz međusektorsku saradnju, radne i stručne prakse, podsticanje mladih za razvijanje inovativnih proizvoda kroz rad u učeničkim zadrugama, obezbeđivanje podrške mladim preduzetnicima, prvenstveno u poljoprivredi i kreativnoj industriji uz podršku mentora)
2.    Opremanje omladinskih klubova, kancelarije za mlade i drugih prostora  za mlade
3.    Zdravlje i bezbednost (uvođenje savetovališta za unapređenje zdravlja i bezbednosti mladih u kancelarijama za mlade, radionice za mlade od strane vršnjačkih edukatora (prevencija bolesti zavisnosti, očuvanje reproduktivnog i mentalnog zdravlja, medijacija, bezbedno korišćenje društvenih mreža), promocija zdravih i bezbednih stilova življenja, prevencije rizičnog ponašanja mladih)
4.    Stvaranje uslova za kvaliteno provođenje slobodnog vremena i upražnjavanje zdravih stilova života mladih u JLS (učešće u izgradnji manjih rekreativnih sportskih terena, teretana na otvorenom, otvorenih prostora za rekreativne sadržaje, biciklističke staze itd.)
5.    Participacija i aktivizam (podsticanje aktivnog učešća mladih u društvu, procesima donošenja odluka i korišćenju programa i usluga za mlade, razvoj volonterskih servisa pri KzM)

Preporučuje se da jedan podnosilac projekta učestvuje na javnom konkursu sa jednim projektom, kojim realizuje jednu od navedenih aktivnosti u Smernicama.

Sve obuke i radionice moraju biti sertifikovane/licencirane i održane od strane sertifikovanih omladinskih radnika/ trenera, udruženja, ustanova. Po završetku obuke polaznici moraju da dobiju sertifikate o završenoj obuci.

Rezultati i efekti programa i projekata sa jednom od aktivnosti od 1. do 5. moraju biti jasno merljivi, a za aktivnost 1 rezultat projekta treba da bude zaposlenje određenog broja mladih uključenih u projekat ili pokretanje sopstvenog biznisa.

Jedinice lokalne samouprave mogu da konkurišu za projekat maksimalne vrednosti i to: tačka 1 nije ograničena maksimalna vrednost projekta, tačka 2, 3, 4 i 5 do 1.200.000,00 dinara po projektu.

VREME TRAJANJA PROJEKTA
Vreme trajanja projekta može biti od 4 do 8 meseci.

ROK ZA KONKURISANJE
Konkurs je otvoren 15 dana od dana objavljivanja.

Za sva pitanja vezana za procedure prijavljivanja na konkurs ministarstva zainteresovani se mogu obratiti putem elektronske pošte na: odsekzamlade@mos.gov.rs ili telefonom na broj: 011/31 30 919.

Detaljnije