Ministar finansija predstavio mere podrške privrednicima

Vesti

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić susreo se 10.09.2012. godine sa poslodavcima i vlasnicima malih i srednjih preduzeća u Srbiji, članicama Unije poslodavaca Srbije, od kojih je potekao veliki broj ideja i predloga o ukidanju suvišnih naknada i nameta. Ministar Dinkić je tom prilikom istakao da su mere podrške koje su danas predstavljene poslodavcima pokazale da je ispunio obećanje da će preduzeti određene korake ka rasterećenju privrede.

Prema njegovim rečima, mnogi na današnjem sastanku nisu verovali kada su čuli spisak naknada koje se ukidaju, među kojima su i ugostitelji koji od 1. oktobra neće plaćati brojne naknade i ocenio da će preduzeća biti rasterećena suvišnih troškova.

Ministar je najavio da će nova vlada uvesti red na sivom tržištu, tako što će dati ovlašćenja Poreskoj upravi i Poreskoj policiji da kontrolišu neregistrovana preduzeća.

On je najavio da će se u legalne tokove postepeno uvesti preduzetnici koje do kraja godine niko neće kontrolisati i koji će do tada moći da se registruju, a plaćaće paušalni porez od 10 odsto.

U slučaju da to ne učine do 1. januara i da ih organi kontrole u tome uhvate plaćaće porez po stopi od 20 odsto i biće im zaplenjena roba, najpre privremeno na 45 dana, a ukoliko se i posle toga ne registruju, onda trajno.

Prema rečima Dinkića, na zahtev privrednika biće smanjena birokratija u Poreskoj upravi, pa će od 1. jula 2014. biti uvedena obaveza da poreske prijave budu u elektronskoj formi, a od 2013. porezi i doprinosi na plate neće se uplaćivati na sedam različitih računa već na jedan.

Govoreći o poreskim izmenama ministar je rekao da sve što je kao nelogično zapaženo u praksi, ispravljeno. On je preporučio privrednicima da pogledaju detalje o promenama na sajtu Ministarstva finansija i privrede.

Među važnim novinama je da Poreska uprava neće više kasniti sa povraćajem PDV-a poreskim obveznicima.

“Uvodi se rigoroznost u discipline vraćanja PDV poreskim obveznicima. Rokovi se nisu promenili ali Poreska uprava neće kasniti sa vraćanjem PDV-a, dakle pretežnim izvoznicima maksimalno 15 dana, svim ostalima maksimalno 45 dana. Ako bilo koji dan zakasni Poreska uprava po prvi put u istoriji uveodi se zatezna kamata za državu, po istoj stopi po kojoj se zaračunava privredi kada kasni u plaćanju poreza državi”, rekao je Dinkić.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković istakao da su privrednici dobili puno time što su ukinuti parafiskalni nameti. On je naveo da je UPS došao do podatka da u nekim gradovima poput Leskovca, Kruševca, Kikinde, uštede se zbog ukidanja parafiskanih obaveza kreću od 22.000 do 33.000 dinara mesecno, a u Beogradu čak će ta davanja biti manja i do 46.000 dinara mesečno.

Predsednik kompanije Galeb group Radoslav Veselinović kaže da je ukidanje parafiskalnih nameta dobrodošlo za privredu i da je ovo početak dobrog odnosa Vlade i resornog ministra prema privredi.

U svakom slučaju treba raditi na tome da se popravi privredni ambijent, a naročito položaj izvoznika, rekao je Veselinović.

On je rekao da će privrednici učestvovati u aktivnom dijalogu, što je predlog i ministra.

Član Unije poslodavaca Srbije iz sektora građevine Dušan Korunoski istakao je da je današnji sastanak bio mnogo drugačiji od predhodnih. Vlada je, istakao je on, na dobrom putu i napravila je dobar početak.

“Ministarstvo finansija je ukinulo namete koji su uvedeni poslednjih deset godina i vratila je “vazduha” privredi, ali da bi naša privreda mogla da zapošljava više ljudi, potrebno je smanjiti i oporezivanje rada”, naglasio je on.

Spisak naknada koje su ukinute izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Zakona o republičkim administrativnim taksama