Od 1. oktobra PDV veći za 2%

Vesti

Porez na dodatu vrednost će od 1. oktobra ove godine biti veći za dva odsto, saznaju „Novosti“.

Ministarstvo finansija i privrede pokušavalo je da drugim merama i uštedama izbegne povećanje poreza na potrošnju. Međutim, potreba da se u budžetu obezbede sredstva i smanji rekordno visok deficit, koji će u ovoj godini biti viši od sedam odsto društvenog proizvoda, učinio je povećanje PDV neminovnim.

Prema saznanjima „Novosti“, sve proizvode koji su do sada bili u grupi onih na koje se plaća niža stopa poreza na dodatu vrednost, a u pitanju su uglavnom osnovne životne namirnice, sada ćemo plaćati više za dva odsto, odnosno porez na dodatu vrednost biće umesto dosadašnjih osam – deset odsto.

S druge strane, opšta stopa poreza na dodatu vrednost će od 1. oktobra iznositi 20%.
Prema računicama Ministarstva finansija, budžet je, zahvaljujući činjenici da je spisak robe za koju se plaća niža poreska stopa prilično dug, imao korist od ovog vida nameta kao da je on efektivno oko 14%.

– Sada, nakon izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost, efektivna poreska stopa biće, verovatno, oko 18% – tvrde za „Novosti“ izvori iz Ministarstva finansija.
– Primećeni su, takođe, pokušaji zloupotreba niže stope poreza na dodatu vrednost, odnosno vešte knjigovođe su knjižile robu koja spada u grupu za koju se plaća standardna stopa kao onu na koju se plaća niža stopa. Time je, naravno, oštećen budžet. Planirano je da poreski inspektori ubuduće ovakve pojave efikasnije kontrolišu.

Uticaj na cene
Procene ekonomista govore da će povećanje poreza na dodatu vrednost neminovno dovesti do rasta cena, ali da bi taj efekat trebalo da bude jednokratan. Računa se da bi inflacija, zapravo, zbog ove odluke mogla, na godišnjem nivou, da poraste za oko dva odsto.

Izvor: eKapija