DINKIĆ: Uskoro rebalans, budžet za 2013. i povećanje PDV-a na 20%

Vesti

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da su u toku pripreme za rebalans budžeta i istovremeno donošenje budžeta za 2013. godinu i najavio izmenu poreza na dodatu vrednost (PDV), koji će biti povećan na 20%.

Dinkić je rekao da se priprema izmena stope PDV-a koja neće biti iznad 20%, dok će na životne namirnice ostati osam odsto i dodao da će konačna odluka o povećanju stope PDV-a biti doneta kada se sagleda rashodna strana budžeta.

Ova godina je već izgubljena u smislu smanjenja budžetskog deficita, ali će u narednoj godini on biti smanjen za oko 100 milijardi dinara, izjavio je ministar finansija i privrede, na brifingu za novinare koji prate ekonomska kretanja u zemlji.

Dinkić je rekao da su u toku pripreme za donošenje seta mera, kako na rashodnoj, tako i na prihodnoj strani budžeta, koje će biti oličene u vidu 17 zakona i dodao da će ti zakonski predlozi biti u Skupštini Srbije u septembru, a najveći deo mera stupiće na snagu u oktobru.

Ministar finansija i privrede je ukazao da se efekti tih mera ne mogu osetiti u ovoj, već tek početkom naredne godine.

Naglašavajući da je planirano da se ne donose jednostrane mere povećanja samo nekih poreskih nameta, već i da se smanje rashodi, Dinkić je precizirao da je planirano ukidanje oko 256 parafiskalnih nameta.

– Na taj način će zakonski biti onemogućeno da bilo ko u zemlji osim Ministarstva finansija uvodi bilo kakve poreze i naknade, i to će prestati od oktobra – rekao je Dinkić.

U toku ugovaranje dve milijarde evra za Srbiju
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je u toku ugovaranje sredstava za Srbiju u ukupnom iznosu od oko dve milijardi evra i najavio skori dolazak delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojom će se pregovarati o potpuno novom aranžmanu.
– Na putu smo da ugovorimo likvidna sredstva koja će obezbediti redovnu isplatu plata i penzija – rekao je Dinkić, ali nije želeo da navede detalje, osim da je reč o sredstvima iz inostranih izvora.
– Te dve milijardi evra manjim delom su vezane za tržište kapitala, odnosno manji deo će biti zaduživanje države izdavanjem hartija od vrednosti.

Izvor: eKapija