Rok za preregistraciju privrednih društava biće produžen do kraja avgusta 2012.

Vesti

Potpredsednica Vlade Republike Srbije za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović objasnila je u petak (16. decembra 2011. godine) da je izmenama Zakona o privrednim društvima predviđeno produženje roka za preregistraciju privrednih društava do kraja avgusta 2012. godine, navedeno je sajtu Vlade Srbije.

Kalanović je, obrazlažući predložene izmene zakona u Skupštini Srbije, navela da je predloženo da se prijave za preregistraciju podnose do 15. jula 2012. godine.

Postojećim rešenjem, kako je podsetila, bilo je predviđeno da se 1. februara 2012. godine uđe u postupak preregistracije, koji je trebalo da bude završen do kraja aprila 2012. godine.

Ona je navela da će svi oni koji su spremni da od februara uđu u registraciju to moći da učine u skladu sa novim zakonom.

Prema njenim rečima, nova rešenja se predložena jer su privrednici izrazili bojazan da će prvobitno predviđeni vremenski period za preregistraciju smanjiti efikasnost rada i izazvati troškove.

Kalanović je dodala da će predložena rešenja omogućiti da se aktivnosti u vezi sa preregistracijom obavljaju uporedo sa redovnim aktivnostima privrednih društava.

Izmenama zakona, kako je istakla, predloženo je brisanje odredbe koja je predviđala prinudnu likvidaciju i automatsko brisanje iz registra privrednih društava koja iskazuju gubitke veće od kapitala koja imaju. Ona je navela da u vreme otežanih aktivnosti privrednih društva treba dati šansu i podsticaj svim preduzećima koja teško posluju da prežive i nastave da se bave svojim delatnostima, piše sajt Vlade Srbije.

Kalanović je istovremeno izrazila nadu da će većina od približno 24.000 privednih društava koja su iskazala gubitke veće od kapitala ipak nastaviti da rade.

Ona je objasnila da će izmenama zakona postupak registracije u Agenciji za privredne registre (APR) biti standardizovan – kako za privredna društva, tako i za sve ostale za koje se vodi registar, kao što su javna glasila i udruženja.

Prema njenim rečima, novi zakon treba da omogući efikasnost uvođenjem pravila da ukoliko dođe do „ćutanja administracije od pet dana“, koje se do sada primenjuje samo na privredne subjekte.

– Tako će se, u slučaju da u roku od pet dana ne stigne rešenje iz Agencije za privredne registre (APR), smatrati da je zahtev za registraciju prihvaćen – objasnila je ona.

– Istovremeno, tačno će se znati broj procedura za registrovanje koje će biti pojednostavljene i vreme potrebno za registraciju, uz paralelno smanjenje njenih troškova – zaključila je Kalanović.

Izvor: eKapija