Od 1. januara 2012. vozači iz Srbije u EU bez „zelene karte“ osiguranja

Vesti

Vozači iz Srbije će od 1. januara naredne godine moći da putuju u sve zemlje EU i još neke zemlje Evrope bez „zelene karte“ za obavezno međunarodno osiguranje vozila, saopštilo je Udruženje osiguravača Srbije (UOS).

Za putovanje će biti dovoljna registraciona nalepnica koja se dobija uz nove tablice, odnosno prilikom svake registracije.

Srbija je postala deo „podsistema registarske oznake“ jer je na godišnjoj skupštini Biroa „zelene karte“ UOS u maju potpisao međunarodni sporazum što znači da je registarska oznaka dovoljan dokaz postojanja osiguranja od autoodgovornosti.

– Ukoliko na teritoriju EU i uđe neko neosigurano vozilo iz Srbije, mi (UOS) ćemo snositi štetu – objasnio je generalni sekretar UOS Vladan Manić.

Obrazac „zelene karte“ od 2012. neće biti potreban u svih 27 zemalja EU.

Udruženje je time uskladilo poslovanje sa direktivama EU u sistemu međunarodnog osiguranja auto-odgovornosti. Srbija je 33. članica tog sistema.

„Zelena karta“ više neće biti potrebna za ulazak automobilom i u Hrvatsku, Švajcarsku, Norvešku i Island, dok sa Crnom Gorom do daljeg ostaje na snazi poseban bilateralni sporazum.

BiH i Makedonija još nisu deo podsistema registarske oznake, tako da će za ulazak vozila u te zemlje i dalje biti potrebna „zelena karta“.