Firme u slobodnim zonama u Srbiji neće plaćati porez na dobit, PDV na energente i porez na zarade

Vesti

Firme koje posluju u slobodnim zonama će biti oslobođene plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV) na energente, kao i plaćanja porez na dobit i zarade, najavio je u petak (21. oktobra 2011. godine) u Pirotu državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Miodrag Đidić.

– Do kraja sledeće nedelje će biti usvojen novi pravilnik na osnovu kojeg će firmama koje rade u slobodnim zonama biti omogućeno da ne plaćaju PDV na struju, gas i ugalj – kazao je Đidić na konferenciji za novinare u zgradi opštine na kojoj je predstavljeno proširenje Slobodne zone Pirot.

On je dodao da će to biti velika pomoć onima koji rade u slobodnim zonama, „gde leži ogroman potencijal za privlačenje investitora“.

Prema najavi Đidića, u planu je da do kraja godine preduzeća koja posluju u slobodnim zonama budu oslobođena plaćanja poreza na dobit, koji se sada naplaćuje po stopi od 10%, a da im od iduće godine bude ukinut i porez na zarade od 20%.

– Želimo da napravimo tržišnu utakmicu gradova i opština u kojima posluju slobodne zone – da i oni daju pogodnosti za poslovanje i privuku nove investitore, kao što je to učnila opština Pirot – kazao je Đidić, dodajući da sada u Srbiji radi sedam zona i da će ih u narednom periodu biti još pet.

Đidić je istakao da očekuje da će najavljene pogodnosti za poslovanje u slobodnim zonama podstaći francusku kompaniju „Michelin“ da se lakše odluči da proširi proizvodnju u Pirotu i zaposli nove ljude.

Predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić je rekao da opštinska vlast želi da Slobodna zona bude mesto koje će biti najatraktivnije za investicije u Pirotskom okrugu.

– Želimo da imamo što je moguće više investitora koji će zapošljavati nove ljude. Naš motiv kad odobravamo određene olakšice investitorima je upravo zapošljavanje novih radnika – kazao je Vasić.

Slobodna zona Pirot, kako je podsetio direktor Dragan Kostić, počela je da radi 2006. godine na prostoru od 17 hektara, a nedavno je doneta odluka da bude proširena na 65 na 103 hektara.

On je dodao da na prostoru Slobodne zone posluje stotinak kompanija koje se bave trgovinom, kao i devet proizvodnih fabrika, među kojima su „Tigar Tyers“ i Korporacija „Tigar“.

Firme u slobodnim zonama u Srbiji neće plaćati porez na dobit, PDV na energente i porez na zarade
Proširenjem slobodne zone biće obuhvaćena i Industija odeće „Prvi maj“ i industrijski park.