SIEPA očekuje 4 mlrd USD stranih investicija

Vesti

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) očekuje da će se ove godine u Srbiju sliti oko 4 mlrd USD stranih investicija, rečeno je „Dnevniku“ u ovoj Vladinoj agenciji. U januaru su u zemlju ušla strana ulaganja vredna 59 mil USD, navode u SIEPA.

– Ove godine možemo očekivati oko četiri milijarde dolara stranih investicija. Pred nama je privatizacija „Telekoma Srbija“, a „Fiat“ će u Kragujevcu realizovati većinu svojih operacija kako bi mogao da počne sa serijskom proizvodnjom modela planiranih za Srbiju. Takođe, biće ostvarene investicije u „Naftnu industriju Srbije“, kao i mnogi drugi projekti – kažu u SIEPA.

Narodna banka Srbije još uvek nije objavila podatke o prilivu direktnih stranih investicija u zemlju za prvi kvartal ove godine. Za sada su dostupni podaci samo za januar, ali u SIEPA veruju da će, kada budu poznati, rezultati prvog tromesečja potkrepiti optimizam da će ove godine u Srbiju biti uloženo znatno više novca nego lane.

– Prvi kvartal ove godine deluje veoma obećavajuće, imajući u vidu prodaju „Delta Maxi“ belgijskom „Delhaize“ u za 932,5 mil EUR – navode u SIEPA.

Još ranije su iz ove agencije naveli da ove godine očekuju veliki broj investicionih projekata srednje veličine, te da procenjuju da će najviše ulaganja biti u sektorima automobilske i elektronske industrije.

Subvencije za šest hiljada radnih mesta

Agencija za strana ulaganja nastavila je i ove godine da sprovodi Program za podsticaj direktnih investicija kroz koji se budžetski novac daje investitorima kao subvencija. Od početka godine preko ovog programa je odobreno 38 mil EUR za 25 projekata kroz koje će biti otvoreno 6.058 novih radnih mesta. Ukupna vrednost tih investicija iznosi 182 mil EUR. Od 25 kompanija koje su dobila sredstva 12 su strane, a ostatak su domaće, navode u SIEPA.