Međunarodna škola organske poljoprivrede od jeseni na subotičkom Otvorenom univerzitetu

Vesti

Od kraja avgusta u Subotici će početi sa radom Međunarodna škola organske poljoprivrede, čiji je cilj da unapredi ovu vrstu proizvodnje zdrave hrane. Organizator škole Otvoreni univerzitet u Subotici očekuje 50 polaznika iz zemlje i regiona. Osim domaćih predavača, sa polaznicima u ovoj školi radiće i stručnjaci iz Mađarske i Slovenije, a program podrazumeva pet tehnoloških projekata vezanih za poljoprivrednu proizvodnju.

Pohađanje škole biće besplatno s obzirom na to da je reč o projektu u okviru reforme poljoprivrede Srbije u tranziciji (The STAR Project), koji podržava Svetska banka preko Ministarstva poljoprivrede. Školu će moći da pohađaju i oni koji se već bave organskom poljoprivredom, ali i oni koji to tek planiraju. Nakon završetka obuke polaznici će dobiti sertifikate.

Iako je organska poljoprivreda u našoj zemlji počela da se primenjuje pre gotovo dve decenije nema puno rezultata. Izvršni direktor Otvorenog univerziteta Dejan Zvekić kaže da mogućnosti nisu iskorišćene do kraja, kao i da u vezi sa organskom poljoprivredom postoji dosta nepoznanica, mistifikacija i zabluda, te će permanentni obrazovni program pomoći da se načini korak unapred.

Glavni menadžer projekta permanentnog obrazovanja za organsku poljoprivredu Nenad Novaković najavio je i formiranje biblioteke o ovoj proizvodnji. Na internet stranici škole već je postavljena virtuelna biblioteka, a u toku je formiranje i klasične sa oko 200 naslova o ovoj temi.

Inače, Subotičani su među prvima u zemlji još pre više od dve decenije krenuli u organsku proizvodnju hrane, ali se vremenom broj poljoprivrednika koji se odlučio na to i smanjivao. Ispostavilo se da je taj pristup poljoprivrednoj proizvodnji zasad neprofitabilan i da ne obezbeđuje dovoljnu zaradu za život.