BAJATOVIĆ: Razmatra se mogućnost da gas ne poskupi za građane

Vesti

Preduzeće „Srbijagas“ i Vlada Srbije razmatraju mogućnosti da gas za domaćinstva ne poskupi u toku ove grejne sezone, dok će industrijski potrošači morati da plaćaju tržišnu cenu tog energenta, izjavio je generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

On je demantovao špekulacije u domaćoj javnosti da Srbija plaća najskuplji gas u regionu i naveo da je taj energent jeftiniji jedino u Rumuniji.

Prilikom puštanja u rad merno regulacione stanice (MRS) „Branko Krsmanović“ u Paraćinu, Bajatović je rekao da su trenutni dugovi „Srbijagasa“ oko 50 milijardi dinara, ili približno 500 mil EUR, od čega su kursne razlike obuhvatile oko 140 mil EUR u proteklih godinu dana.

Bajatović je naveo da privreda duguje oko 30 milijardi, daljinski sistemi grejanja oko osam milijardi dinara, distribucije gasa oko dve milijarde, zdravstvene ustanove oko 272 miliona, mala privreda oko 100 miliona, Vojska Srbije oko 70 miliona, prosveta oko 50 miliona dinara, a ostatak drugi potrošači.

U Srbiji je do kraja oktobra potrošeno gasa, koliko u celoj 2009. godini, što je dobar znak, jer znači da je privreda trošila više, ocenio je Bajatović, naglašavajući da su za našu zemlju obezebeđene dovoljne količine gasa.

On je najvio da će sa ruskim partnerom uskoro pregovarati o nešto nižoj ceni za industrijske potrošače, ali nije želeo da iznosi detalje dok taj dogovor ne bude postignut.

„Srbijagas“ očekuje da će u budžetu za 2011. godinu biti obezbeđene određene garancije za dugovanja tog pareduzeća prema ruskom dobavljaču gasa i označio kao neosnovane kalkulacije da bi od drugih dobvaljača mogao da se kupi jeftiniji gas, jer bi transportni troškovi na kraju poskupeli taj energent na nivo koj sada plaćamo.

Bajatović je u krugu fabrike „Štofara“ u Parćinu pustio u rad MRS, u koji je investirano oko 1,4 miliona dinara, za oko 3.000 priključaka za potrošače.