Održana promocija komunalne policije u Narodnoj skupštini

Vesti

U Narodnoj Skupštini Republike Srbije održana je promocija početka rada komunalne policije u gradovima Srbije, u organizaciji Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Reč je o prvih 170 komunalnih policajaca iz Beograda, Valjeva, Novog Sada, Požarevca, Zrenjanina, Sremske Mitrovice i Šapca.

Događaju su, pored 170 komunalnih policajaca, prisustvovali predsednik Republike Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, kao i gradonačelnici sedam gradova Srbije, ali i drugi državni zvaničnici.

Čestitajući komunalnim policajcima početak rada, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da očekuje da će zahvaljujući njihovim aktivnostima građani Srbije živeti kvalitetnije i u lepšem okruženju.

„Komunalna policija ipak nije svemoguća. Na kraju sve zavisi od nas samih, naše kulture življenja, našeg odnosa prema sugrađanima i prema gradovima, i od naše spremnosti da poštujemo pravila društva u kojem živimo i kome pripadamo“, kazao je Marković.

On je naveo da je sada na gradskim upravama da organizuju rad ove službe.

Predsednik Tadić izjavio je da komunalni policajci, kao i država koju predstavljaju, moraju biti pravedni, ali i strogi prema onima koji krše propise.

„Poštovani komunalni policajci, već u prvim danima vašeg posla gradite autoritet i kredibilitet nove službe, tako da od vas zavisi u kojoj će meri građani uvažavati vašu reč. Očekujem da ćete vi promeniti izgled gradova, da ćemo zajedno na kraju našeg posla promeniti izgled Srbije, da ćemo je učiniti urednijom i bolje organizovanom“, istakao je Tadić, uz sugestiju da budu odlučni, pravedni, ali i strogi.

I gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je, govoreći u ime gradova u kojima će komunalna policija najpre profunkcionisati, konstatovao da ta služba neće moći da osigura prestanak kršenja komunalnog reda ukoliko građani sami ne shvate da treba da promene negativne navike.

„Ideja je da građani Beograda, ali i drugih gradova Srbije, poslušaju sugestije komunalnih policajaca, ugledaju se na njih i ne prave komunalni nered. Potrebno je da naši sugrađani nauče kako da šetaju kućne ljubimce, gde može da se parkira automobil, a gde to nije dozvoljeno i da na kraju svi živimo u uređenom gradu“, istakao je gradonačelnik.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je da MUP Srbije formiranje komunalne policije doživljava kao veliko olakšanje, budući da pripadnici tog ministarstva nisu imali dovoljno kapaciteta da se kršenjem komunalnog reda bave na način na koji će to činiti nova služba.

Planirano je da 23 grada i grad Beograd imaju ukupno oko 850 komunalnih policajaca. Do sada, 225 komunalnih policajaca iz 10 gradova završilo je obuku i položilo ispite, uključujući 170 komunalnih policajaca, koji su prisustvovali današnjem događaju.