Danska spremna da ulaži 5,3 mil EUR u voćarstvo na jugu Srbije

Vesti

Danska spremna da ulaži 5,3 mil EUR u voćarstvo na jugu Srbije

Vlada Danske je spremna da u razvoj voćarstva na jugu Srbije uloži 5,3 mil EUR, izjavio je danas predstavnik Ministarstva inostranih poslova Danske Dejvid Bak.

On je novinarima u Prokuplju kazao da su Danci zainteresovani za proizvodnju voća, posebno jagodičastog, za šta postoje i resursi i prirodne mogućnosti na jugu Srbije uz razvojnu strategiju i valjane proizvodne programe.

Bak je izrazio očekivanje da danski program za razvoj voćarstva podrži i Vlada Srbije i dopuni ga sredstvima u iznosu od 5,6 mil EUR iz budžeta, kojima će se podržati već postojeće a i potpuno nove mere u cilju razvoja te poljoprivredne grane.

Delegacija Danske sastala se u Prokuplju sa predstavnicima poljoprivrednih sektora Topličkog okruga i upoznala se sa problemima i razvojnim mogućnostima u proizvodnji voća u opštinama Kuršumlija, Blace, Žitorađa i Prokuplje.

– Ovde smo kako bi locirali probleme i našli načine da ih zajednički prevaziđemo, kao i da se uverimo da program razvoja voćarstva juga Srbije, na kojem radimo već nekoliko godina validan i primenjiv u praksi – rekao je Bak.

Danci su razgovarali i sa direktorima svih banaka koje imaju ekspoziture u Toplici i razmatrali mogućnost finansiranja poljoprivrednika, proizvođača voća, kroz kredite koji bi se vraćali po najpovoljnijim uslovima.

U okviru posete Prokuplju delegacija Ministarstva inostranih poslova Danske obišla je poljoprivredno gazdinstvo Ljubiše Mitića iz sela Babin Potok u opštini Prokuplje, jednog od najvećih proizvođača oblačinske višnje u tom kraju.