Potpisani ugovori sa bankama o kratkoročnim kreditima

Vesti

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Potpisani ugovori sa bankama o kratkoročnim kreditima

Ministarstvo poljoprivrede Srbije potpisalo je sa 19 banaka ugovore o subvencionisanju kamata za kratkoročno kreditiranje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje u ovoj godini.

Radi se o novom načinu kreditiranja agrara čija je suština subvencionisanje kamata na kratkoročne pozajmice koje će poslovne banke odobravati poljoprivrednicima, rekao je prilikom potpisivanja ministar poljoprivrede dr Slobodan Milosavljević i dodao da će jednogodišnji krediti već od sutra biti dostupni poljoprivrednicima.

Efektivna kamatna stopa za poljoprivrednike neće prelaziti pet odsto na godišnjem nivou, a maksimalni iznos sredstava po korisniku biće 500.000 dinara, dvostruko više nego lane, rekao je on.

Kako je objasnio Milosavljević, Ministarstvo poljoprivrede će poslovnim bankama plaćati kamatu za korisnike kratkoročnih kredita u iznosu od 10 odsto na godišnjem nivou, dok su banke obavezne da farmerima ponude kamatnu stopu ne veću od 15 odsto.

Za subvencionisanje kamata za kratkoročne kredite, koji će biti dostupni bez devizne klauzule, država je izdvojila 1,8 milijardi dinara, naveo je Milosavljević, ali je dodao da se ta suma ukoliko se ukaže potreba može i uvećati.

Novim načinom kreditiranja potencijal kratkoročnih kredita iznosi oko 18 milijardi dinara i dva i po puta je veći nego 2007. godine, dodao je on. Milosavljević je pozvao i druge banke da se uključe u kreditiranje agrara, jer je, kako je istakao, poljoprivreda najperspektivnija grana srpske privrede koja je prošle godine ostvarila rekordan izvoz od 1,7 milijardi dolara i suficit od preko 700 miliona dolara, što je bilo dvostruko više nego 2006. godine.

On očekuje da u Srbiji ove godine ukupno bude registrovano oko 400.000 gazdinstava što će značiti dodatno smanjenje sive ekonomije i povećanje kontrole kvaliteta proizvoda. Potpisivanje ugovora za subvencionisanje kamatnih stopa za dugoročne kredite poljoprivrednicima, u ukupnom iznosu od oko 15 milijardi dinara, sa maksimalnom kamatnom stopom do 2,5 odsto, očekuje se za dve do tri nedelje, rekao je ministar poljoprivrede.

Ugovore o kratkoročnom kreditiranju poljoprivrednika potpisale su Agrobanka, Hipo-Alpe-Adrija banka, AIK banka, NLB Kontinental banka, Univerzal banka, Kredi banka, Metals banka, Erste banka, Banka Inteza, Čačanska banka.

Ugovore su potpisale i Rajfajzen banka, Eurobank EFG, Komercijalna banka, Privredna banka, OTP banka Srbija, Sosijete ženeral banka, Meridijan banka, Prokredit banka i Kosovsko-Metohijska banka iz Zvečana.