Javni pozivi za podršku odgovoru na posledice kovida 19 na lokalnom nivou

Konkursi

PROGRAM SWISS PRO

Javni pozivi za podršku odgovoru na posledice Kovida 19 na lokalnom nivou

Program Swiss PRO objavio je dva nova javna poziva u cilju pružanja podrške lokalnim zajednicama u ublažavanju uticaja krize izazvane pandemijom kovida 19. Vlada Švajcarske će kroz ova dva poziva sa ukupno 435.000 evra podržati do 30 projekata kojima se povećava dostupnost usluga socijalne zaštite za ranjive društvene grupe, kao i poboljšava položaj građana koji žive u podstandardnim romskim naseljima.

Do 20 lokalnih samouprava će dobiti podršku za sprovođenje usluga socijalne zaštite usmerenih na ublažavanje efekata kovida 19. Ukupna vrednost ovog poziva je 312.000 evra, a projekti će imati najmanje 1.000 korisnika, dok će sprovođenje trajati od 10 do 12 meseci, uz mogućnost partnerstva sa Centrom za socijalni rad.

Javni poziv je otvoren do 26. februara 2021. godine, a pravo učešća imaju 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i Istočne i južne Srbije, i to iz II, III i IV grupe razvijenosti, a koje trenutno pružaju do tri usluge socijalne zaštite u lokalnoj zajednici.

Još 10 lokalnih projekata će biti podržano u okviru javnog poziva za podršku odgovoru na posledice kovida 19 u podstandardnim romskim naseljima. Ukupna vrednost ovog poziva je 123.000 evra, a projekti će poboljšati pristup pravima i osnovnim potrebama za najmanje 300 korisnika, dok će sprovođenje trajati od osam do deset meseci.

I ovaj javni poziv je otvoren do 26. februara 2021. godine, a pravo učešća imaju 57 lokalnih samouprava iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i Istočne i južne Srbije koje u skladu sa Mapiranjem podstandardnih romskih naselja imaju na svojoj teritoriji najmanje jedno neformalno naselje sa najmanje 100 građana i građanki, kao i organizacije civilnog društva koje imaju najmanje dve godine iskustva, naročito u radu na poboljšanju statusa romske nacionalne manjine. Za projekte lokalnih samouprava je obavezno partnerstvo sa organizacijama civilnog društva, dok OCD mogu i samostalno da konkurišu.

Sve informacije o javnim pozivima i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici programa Swiss PRO.

Kako bi detaljno informisao predstavnike lokalnih samouprava o načinu prijavljivanja, kriterijumima za izbor projekata i dozvoljenim troškovima, program Swiss PRO će organizovati informativne sesije putem interneta od 1. do 5. februara. Zainteresovani učesnici mogu prijaviti za prisustvo informativnim sesijama popunjavanjem elektronskog formulara.

Javni poziv se sprovodi u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).

Izvor