Srbiji potrebno 26 deponija

Vesti

„A.S.A.“ planira nova ulaganja u našoj zemlji

Međunarodna kompanija „A.S.A.“,  koja poseduje regionalne deponije u Kikindi i u Lapovu, najavila je nova ulaganja u Srbiji. Generalni menadžer „A.S.A.“ u Srbiji Aleksander Nalepka (Alexander) rekao je da je ta firma, koja poseduje dve od pet regionalnih deponija, do sada u njih uložila oko 13 mil EUR.

„A.S.A.“, takođe, poseduje deponije u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Litvaniji, Rumuniji i Bugarskoj. U Srbiji firma kćerka te kompanije, „A.S.A. Eko“, posluje od 2006. godine, zapošljava oko 100 radnika, opslužuje 120.000 stanovnika i 1.300 kompanija.

Nalepka je kazao da, prema dokumentima Vlade Srbije, u zemlji postoji potreba za ukupno 26 regionalnih deponija, pa je „A.S.A.“ spremna da učestvuje na tenderima koje treba da raspišu lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, taj posao je donekle zaustavljen zbog teške ekonomske situacije, zbog koje opštine oklevaju sa raspisivanjem tendera.

Nalepka je dodao da u opštinama koje pokrivaju građani plaćaju odnošenje otpada, dok je teret deponovanja na opštinskim upravama. Tako, građani plaćaju oko 80 dinara mesečno po osobi odnošenje otpada, dok deponovanje opštinu košta oko 60 dinara po stanovniku na mesečnom nivou.

Generalni menadžer „A.S.A. Eko“ dodao je da je rok trajanja deponija 25 godina i da će u tom periodu firma u njih ukupno uložiti od 23 do 24 mil EUR.

Prema njegovim rečima, deponije „A.S.A.“ rađene su po najvišim evropskim standardima i u njima nikada nije bilo ekoloških incidenata.

Nalepka je dodao da se otpadne vode na deponijama te firme drže pod strogom kontrolom i da je testiranjem utvrđeno da su te vode na deponijama u Srbiji bakteriološki u rangu vode za piće.

Naveo je da deponije u Kikindi i Lapovu imaju i elektronski senzorski sistem koji deluje kao alarm u slučaju ekološkog incidenta.

– „A.S.A.“ deponije u Srbiji imaju velike potencijale jer će njihovim razvojem, uporedo sa podizanjem standarda građana i unapređenjem zakonske regulative u oblasti zaštite životne sredine, biti omogućeno da proizvode biogas i alternativna goriva – rekao je Nalepka.